Premašili radni vek: Više od 4.000 stanara ostaje bez liftova, "Gradsko stambeno" nudi dva rešenja

27.05.2021

06:15 >> 06:53

0

Građani koji se ne odluče ni za jednu opciju mogu ostati bez elevatora, jer ovo javno preduzeće ne može preporučiti njihovu bezbednost

Premašili radni vek: Više od 4.000 stanara ostaje bez liftova, "Gradsko stambeno" nudi dva rešenja
Copyright Profimedia

Na adrese više od 4.000 stanara stiglo je obaveštenje i upozorenje da liftovi, koji su premašili svoj radni vek, uskoro neće biti u upotrebi, te bi trebalo da razmotre zamenu.

JP “Gradsko stambeno”, koje održava oko 6.300 postrojenja redovnim pregledom utvrdilo je da je veliki broj liftova dostigao svoj radni limit, zbog čega vlasnicima stanova predlažu remont ili zamenu novim.

– Javni apel i obaveštenje koje smo poslali je jedino što možemo da uradimo, jer nemamo zakonsku osnovu za druga postupanja – rekli su u ovom preduzeću.

Unsplash

To znači da stanari koji ne urade popravku liftova ili ne skupe novac za novi, mogu ostati bez istog, jer u preduzeću ne mogu preporučiti njihovu bezbednu upotrebu, te će biti isključeni iz pogona.

– Mi pružamo mogućnost plaćanja radova na 60 mesečnih rata, ali stambene zajednice su slobodne da odaberu bilo koje drugo preduzeće. One koje su zainteresovane da to urade preko našeg preduzeća potrebno je da se jave, odnosno podnesu zahtev za dobijanje ponude za generalni remont ili zamenu starog lifta novim. Tada će im stići ponuda koja sadži opis radova, ceni i način plaćanja – objasnili su u “Gradskom stambenom”.

Stanimir Spasić Printscreen/YouTube

Prema rečima Stanimira Spasića iz Udruženja profesionalnih upravnika Srbije ova informacija “Gradskog stambenog” nije nova, jer kako kaže, normalno je da će se uraditi remont ili kupiti novi lift, ukoliko je stari pokvaren i dotrajao.

Pročitajte još

– Problem u Srbiji je što su liftovi stari preko 30 godina i u to vreme su postojale određene tehničke norme koje je trebalo ispuniti, kao i što danas postoje neke druge, nove kojima se treba voditi – objašnjava on.

Spasić za 24sedam navodi da je učestala pojava da se lift pokvari i da ne bude u funkciji, sve dok ne dođu liftadžije da ga poprave.

– Cena novog lifta se kreće od 25.000 evra pa naviše i to sve zavisi od proizvođača. Takođe, varira i cena remonta, pa tako na primer metar sajle košta od jedan do tri evra – navodi upravnik.

Naš sagovornik napominje da je situacija slična kao i kod kupovine automobila, ukoliko kupite polovan češće ćete biti kod majstora, zbog toga misli da bi se stanari pre odlučili za novi lift.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike