Kako da Beograđani prestanu da "dišu na škrge"? Ovo su mere koje Grad sprovodi za smanjenje zagađenosti u srpskoj prestonici

23.02.2023

07:20

0

Sekretarijat za zaštitu životne sredine pripremio je Plan kvaliteta vazduha za svih 17 opština u Beogradu, za period od 2021. do 2031. godine

Kako da Beograđani prestanu da "dišu na škrge"? Ovo su mere koje Grad sprovodi za smanjenje zagađenosti u srpskoj prestonici
Ilustracija - Copyright Unsplash/ Ivan Aleksic

Zagađenost vazduha je problem sa kojim se grad Beograd bori već nekoliko godina unazad, a individualna ložišta i gust saobraćaj najčešće su pominjani kao krivci zbog kojih građani teško dišu i zbog kojih aplikacije svetle crveno svake jeseni i zime.

Upravo zbog toga, Sekretarijat za zaštitu životne sredine pripremio je Plan kvaliteta vazduha za svih 17 opština u Beogradu, za period od 2021. do 2031, a gradski odbornici su na poslednjoj sednici Skupštine grada usvojili Izveštaj o realizovanim aktivnostima za smanjenje zagađenosti vazduha za period od januara do decembra 2022. godine.

24sedam/Goran Sivački
 

Plan kvaliteta vazduha predstavlja instrument politike planiranja i zaštite vazduha, koji se donosi u cilju očuvanja i poboljšanja kvaliteta vazduha i izbegavanja, sprečavanja ili smanjenja štetnih posledica po zdravlje ljudi.

Tako je tokom 2022. godine grad Beograd realizovao nekoliko desetina mera, poput obnavljanja voznog parka GSP-a, koji je od nedavno bogatiji za 100 novih zglobnih autobusa na gas.

Efekat smanjenja emisije azotnih oksida za period pre i posle uvođenja u rad novih 100 vozila u apsolutnom iznosu je 86.3 tone na godišnjem nivou, odnosno procentualno smanjenje je 36.6 odsto.

24sedam/Luka Đorđija Talevski
 

Radilo se i na unapređenju biciklističke infrastrukture u prestonici, te je projektovano 7,9 i izgrađeno 2,3 kilometara novih staza. 

Takođe, izgrađeno je i skoro 13 kilometara novih pešačkih staza, počela je izgradnja Linijskog parka, a kompletna rekonstrukcija novobeogradskog šetališta "Lazaro Kardenas" je pri kraju.

JKP "Zelenilo Beograd"
 

Ugašeno je i nekoliko kotlarnica - u Ulici cara Dušana, Vojvode Stepe, Francuskoj i Dečanskoj.

U cilju smanjenje zagađenosti vazduha Beograd je počeo i izgradnju nove sanitarne deponije i rekultivacija postojeće deponije u Vinči, kao i izgradnja prateće infrastrukture za funkcionisanje otpadom u glavnom gradu.

Takođe, sanirano je i 16.176 metara kubnih divljih deponija širom prestonice. 

Kada je reč o pošumljavanju, Grad je tokom 2022. posadio 7.593 novih sadnica. 

Beoinfo
 

Ko je učestvovao u izradi Plana?

U izradi Plana kvaliteta vazduha u Beogradu učestvovao je tim sačinjen od stručnjaka različitih profila. 

Pored eksperata iz Gradskog zavoda za javno zdravlje i stručnog tima iz kompanije "Dvoper" u izradi Plana učestvovali su i stručnjaci iz sledećih institucija i gradskih službi: Beogradski univerzitet - Institut za fiziku u Beogradu, Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Grad Beograd - kabinet gradonačelnika, Gradska uprava grada Beograda (Sekretarijat za zaštitu životne sredine, Sekretarijat za saobraćaj, Sekretarijat za javni prevoz, Sekretarijat za energetiku) i JKP "Beogradske elektrane".

Preporuka građanima

Zbog lošeg kvaliteta vazduha kod građana se mogu javiti različite tegobe, a kod osetljivijih grupa ljudi one mogu biti ozbiljnije nego u populaciji zdravih osoba.

Preporuka ljudima sa različitim zdravstvenim tegobama je da u periodu kada je zagađenst vazduha visoka izbegavaju naporne aktivnosti napolju, dok se zdravim osobama preporučuje pravljenje češćih pauza u svim aktivnostima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike