Beograd nabavio sto novih zglobnih autobusa na gas: Pogledajte na kojim će linijama saobraćati (FOTO/VIDEO)

22.11.2022

11:47

1

Autor: L. Đ. T.

Nakon ove kupovine, starost voznog parka bi trebalo da bude sedam i po godina, što je u granicama evropskih standarda - rekao je Aleksandar Šapić

Beograd nabavio sto novih zglobnih autobusa na gas: Pogledajte na kojim će linijama saobraćati (FOTO/VIDEO)
Novi autobusi na gas - Copyright 24sedam/Luka Đorđija Talevski

Grad Beograd nabavio je sto novih zglobnih autobusa sa pogonom na komprimovani prirodni gasna, koji će do kraja ove nedelje biti pušteni u saobraćaj.

Naime, kako je istakao gradonačelnik Aleksandar Šapić nakon predstavljanja autobusa u GSP autobuskom pogonu Novi Beograd, nabavka novih vozila koštala je 35 miliona evra.

- Autobusi na gas će značajno unaprediti kvalitet javnog prevoza u prestonici. Ovo je važan dan za Beograd i Beograđane. Nakon ove kupovine, starost voznog parka bi trebalo da bude sedam i po godina, što je u granicama evropskih standarda - naveo je prvi čovek grada.

On je rekao da će novi autobusi biti pušteni na najfrekvetnijim, najopterećenijim i najposećenijim linijama kao što su 17, 31, 88, 65 i 23. 

- Videćemo da li ćemo biti u situaciji da u narednih godinu, dve dana nastavimo da obnavljamo vozni park što bi bilo izuzetno važno, ali to iziskuje i značajna sredstva. Mislim da će ovih 100 autobusa, koji su samim tim što su na gas, ekološki i smanjiće i zagađenje u gradu - istakao je Šapić.

Gradonačelnik je naglasio i to da će se vozila puniti kao i sva ostala ovakvog tipa na gasnim stanicama "Kriogasa", a da će izgradnja javno-privatne gasne stanice u pogonu GSP-a, koja je predviđena za kraj marta, mnogo značiti za sva buduća vozila s gasnim pogonom. 

Beoinfo
Aleksandar Šapić

Dodao je i da će najstariji autobusi biti povučeni iz saobraćaja, te da će u javnom prevozu ostati oni koji nisu previše stari. 

Nova vozila na gas su niskopodna i zglobna, s maksimalnim kapacitetom putničkog prostora od 150, odnosno 38 sedišta i 112 mesta za stajanje, uz prostor za kolica za bebe i invalidska kolica.

Opremljena su sistemom za detekciju požara u motornom delu, imaju rampu za olakšan ulazak osoba sa invaliditetom, osvetljena su LED svetlima, a grejanje je, osim radijatora, pojačano kaloriferima i krovnim grejanjem.

Autobusi su opremljeni savremenim rashladnim sistemima, kao i nadzornim kamerama, sistemom za brojanje putnika i vaj-faj internetom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike