Novobeograđani, Ada Ciganlija će vam biti nadohvat ruke: Niče još jedan most preko reke Save, ali vozila neće moći preko njega

22.02.2023

07:20

0

Most će sa novobeogradske strane biti izgrađen između blokova 70 i 70a u ulici Omladinskih brigada

Novobeograđani, Ada Ciganlija će vam biti nadohvat ruke: Niče još jedan most preko reke Save, ali vozila neće moći preko njega
Izgled budućeg mosta - Copyright Printscreen/Urbanistički zavod Beograda/Youtube/Djordje Petrić

U Beogradu će u skorijoj budućnosti nići još jedan most preko reke Save koji će povezati Novi Beograd i Adu Ciganliju, međutim, most će biti pešačko-biciklistički, te motorna vozila preko njega neće moći da prelaze.

Gradski odbornici su na jučerašnjoj sednici Skupštine grada Beograda usvojili nekoliko bitnih planova, među kojima je i Plan detaljne regulacije za izgradnju pešačko-biciklističke veze između ulice Omladinskih brigada i Ade Ciganlije, sa mostom preko reke Save.

Prema aktuelnim planovima, most će sa novobeogradske strane biti izgrađen između blokova 70 i 70a u ulici Omladinskih brigada.

Grad Beograd
 

Velika stvar za novobeogradske blokove

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je na jučerašnjoj sednici istakao da se o izgradnji pešačko-biciklističkog prelaza preko Save govori već decenijama, ali iz nekog razloga taj projetak još uvek nije urađen.

- Mislim da je ovo velika stvar, posebno za novobeogradske blokove. Stiču se uslovi da napravimo projekat koji ćemo, nadam se, završti do kraja ove godine, da bismo mogli 2024. da krenemo u izvođenje tog mosta. Građani  novobeogradskih blokova će biti povezani sa Adom Ciganlijom, na koju će moći da dođu biciklom ili pešačenjem - rekao je Šapić.

Kako je najavio, projekat će početi da se radi posle ove sednice.

Tanjug/Vladimir Sporčić
Aleksandar Šapić

- Pošto je lagan most, realno je da se isprojektuje do kraja ove godine i da se izgradi u roku od godinu, godinu i po - rekao je Šapić, i dodao da će ponovnim aktiviranjem beogradske žičare postojati dva alternativna načina dolaska na Adu Ciganliju, što će biti i put do Zoološkog vrta kada tamo bude izmešten.

Gradonačelnik je istakao i da se gradska vlast trudi da napravi biciklističke staze tamo gde može.

- Beograd nije grad u kome mogu tek tako da se stavljaju biciklističke staze zbog konfiguracije terena. Mislim da je veći broj ljudi zainteresovan za rekreativnu vožnju biciklom, a ne za to da ide biciklom na posao. Kada bismo svuda postavili staze, koliko bi one bile bezbedne? Da biste imali bezbednu biciklističku stazu treba da imate prostor, a nisam baš siguran da bi svi prihvatili sa velikim oduševljenjem da ukinemo traku puta zbog biciklističke staze - naglasio je Šapić.

Veći udeo biciklističkog saobraćaja

Pešačko-biciklistički most planira se u cilju povezivanja Novog Beograda i Ade Ciganlije i stvaranja infrastrukture za aktivnu mobilnost, čime se otvara mogućnost za veći udeo biciklističkog saobraćaja u ukupnom obimu kretanja u gradu.

ATA Images/Miloš Rafailović
 

Izgradnjom ovog mosta formiraće se kontinualni koridor biciklističke mreže Zemun - Novi Beograd - Ada Ciganlija - Dorćol.

Planirani most predviđen je isključivo za pešačko-biciklistički saobraćaj, i predstavlja vezu postojećih i planiranih pešačkih i biciklističkih staza na novobeogradskoj strani sa Adom Ciganlijom. 

Planirana je dvosmerna biciklističko-pešačka staza duž cele mostovske konstrukcije, a motorni saobraćaj je zabranjen, osim za vozila Hitna pomoći, vatrogasne službe i policije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike