Od 10. februara pojačane kazne za jedan prekršaj u saobraćaju: Ova greška može da vas košta 40.000 dinara ili odlaska u zatvor

06.02.2023

10:59

0

Autor: J.N.

Kamere postavljene ispred raskrsnica ili pešačkih prelaza gde je saobraćaj regulisan semaforima, pomoću odgovarajućeg softvera detektovaće vozila koja prođu semafor na znak crvenog svetla i automatski beležiti video-snimak učinjenog prekršaja

Od 10. februara pojačane kazne za jedan prekršaj u saobraćaju: Ova greška može da vas košta 40.000 dinara ili odlaska u zatvor
Kontrola saobraćajne policije - Copyright MUP Srbije

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u petak, 10. februara, počeće sankcionisanje vozača koji prođu vozilom na crveno svetlo semafora ispred raskrsnice ili obeleženog pešačkog prelaza, a na osnovu snimaka zabeleženih kamerama sistema video-nadzora grada Beograda.

Kamere postavljene ispred raskrsnica ili pešačkih prelaza gde je saobraćaj regulisan semaforima, pomoću odgovarajućeg softvera detektovaće vozila koja prođu semafor na znak crvenog svetla i automatski beležiti video-snimak učinjenog prekršaja.

Stiže poziv na kućnu adresu

Korisniku vozila biće upućen poziv da u roku od osam dana dostavi potpune i tačne podatke o identitetu lica koje je učinilo prekršaj.

Vlasnik vozila, ukoliko nije u tom trenutku upravljao vozilom, dužan je da dostavi pisanu izjavu overenu od strane nadležnog organa na osnovu koje se na nesporan način može utvrditi koje lice je upravljalo vozilom u vreme činjenja prekršaja.

MUP Srbije
 

 

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, za prolazak vozila na crveno svetlo semafora, odnosno za nezaustavljanje vozila ispred pešačkog prelaza koji je regulisan semaforima, propisana je novčana kazna od 20.000 do 40.000 dinara ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana. 

Takođe, propisana je i kazna oduzimanja 6 poena i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje tri meseca.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike