Bahati vozači prave haos po beogradskim ulicama: Driftuju, voze 200 na sat i ugrožavaju našu bezbednost! Kako im stati na put?

05.08.2022

17:30

0

Nasilnička vožnja u Beogradu uzima maha

Bahati vozači prave haos po beogradskim ulicama: Driftuju, voze 200 na sat i ugrožavaju našu bezbednost! Kako im stati na put?
Copyright Profimedia

Bahata i divljačka vožnja na beogradskim ulicama u poslednje vreme uzima sve više maha, pa se na društvenim mrežama sve češće mogu videti video-snimci od kojih se ledi krv u žilama.

Beograđani su nedavno ostali šokirani prizorima sa Palilule i Novog Beograda, gde su bahati vozači divljali kolima i driftovali, ne mareći za bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju.

Naime, jedan bahati vozač je nedavno u kružnom toku kod Opštine Novi Beograd driftovao ukrug i pritom sve snimao svojim mobilnim telefonom.

Sličan primer zabeležen je i na opštini Palilula, u naselju Viline vode.

Kako se može videti na snimku objavljenom na društvenoj mreži Instagram, bahati vozač je driftovao, a potom punim gasom nastavio da juri ulicom.

U opisu video-snimka se navodi da ovaj automobil sa američkim tablicama divlja ulicama i u noćnim časovima.

Teško ih je uhvatiti i kazniti

Da je nasilnička vožnja uzela maha, i da to već duže vreme traje, istakao je i stručnjak za bezbednost saobraćaja Milan Vujanić, koji je za 24sedam rekao da je najveći problem saznati indentitet ovih vozača, pa je samim tim i veoma teško, gotovo nemoguće, da budu kažnjeni.

- Da bi neko bio kažnjen, moraju da postoje najmanje tri elementa. Ko je počinio delo, gde i kada. Na osnovu snimaka teško je utvrditi ko je za volanom, kada i gde se prekršaj dogodio, pa je zato i policiji teško da procesuira bahate vozače - objasnio je nedavno Vujanić.

On je podvukao da je svaka vožnja koja je takva da ne uzima u obzir potencijalnu mogućnost da druge ljude povredi, tj. ona vožnja u kojoj se vozač ne obazire na tuđe živote - bezobzirna vožnja.

Printscreen/YouTube
 

- Klasičan primer ovakve vožnje je kada onaj ko vozi, vozi na takav način da se vidi da ga uopšte ne interesuju eventualne posledice po druge i da se samo ponaša tako da on završi svoju vožnju. Bezobzirna vožnja je, na primer, uzastopni prolazak kroz nekoliko crvenih svetala, kao i vožnja brzinom koja je duplo veća od ograničenja - zaključio je Vujanić za 24sedam.

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, nasilnička vožnja se definiše kao postupanje vozača koje je u gruboj suprotnosti sa pravilima saobraćaja, odnosno, prilikom koje vozač ne pokazuje obzir prema bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju.

Kolike su kazne?

Kazne za nasilničku vožnju zavise od toga da li je vozač izazvao ili nije izazvao udes.

Ukoliko vozač nije izazvao udes: kazna zatvora od 30 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu u trajanju od 240 do 360 sati, zabrana vožnje u trajanju od najmanje devet meseci i 15 kaznenih poena.

TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC
 

Ukoliko vozač jeste izazvao udes: kazna zatvora od 45 do 60 dana ili kazna rada u javnom interesu u trajanju od 300 do 360 sati, zabrana vožnje u trajanju od najmanje deset meseci i 17 kaznenih poena.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike