Za izlivanje Save na beogradskim šetalištima krive poplave u regionu! Hidrolog otkriva da li ima mesta za brigu

27.01.2023

19:20

0

Hidrolog Dejan Vladiković je za 24sedam naveo da su za podizanje vodostaja Save u Beogradu krivi talasi velikih voda iz regiona

Za izlivanje Save na beogradskim šetalištima krive poplave u regionu! Hidrolog otkriva da li ima mesta za brigu
Vodostaj Save u Beogradu - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Vodostaj reke Save u Beogradu je u prethodnih nekoliko dana bio u porastu, te se voda delimično izlila ne pojedinim delovima šetališta.

Srećom, prestonica je izbegla poplave poput onih koje su nedavno zadesile zapadnu Srbiju, a da li ima mesta za brigu u narednom periodu novinari portala 24sedam pitali su Dejana Vladikovića, hidrologa iz RHMZ-a.

On je istakao da je razlog podizanja vodostaja u Beogradu pristizanje talasa velikih voda sa sliva reke Save, direktno iz Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

24sedam/Goran Sivački
 

- Na vodostaj u Beogradu je uticalo i sve ono što je pristizalo Drinom, kao i Limom u poslednjih nedelju dana. Sve ovo što se dešava sada u prestonici rezultat je velikih padavina i porasta na svim tim rekama i celom tom slivu - objasnio je hidrolog za 24sedam.

On ističe da vodostaj trenutno stagnira.

- Vodostaj sada stagnira, dostignut je vrh talasa i situacija se smiruje. Sava lagano opada, Drina isto. Imamo sneg ovih dana i niske temperature, ali to ne bi trebalo da utiče na nivo porasta vodostaja reka. Takođe, od toga kako će "Đerdap" funkcionisati zavisi kojom brzinom će se menjati vodostaj u Beogradu - navodi naš sagovornik.

24sedam/Goran Sivački
 

Hidrolog objašnjava da ne postoji bojazan da će se Sava u srpskoj prestonici dodatno izliti.

- Do redovne odbrane prvog stepena odbrane ima još 50 centimetara, a kod Zemuna 80 centimetara. Voda se izlila na pojedinim delovima šetališta, ali ne postoji opasnost da će prestonica biti ugrožena. Nema nikakve kataklizme u najavi. U pitanju je normalna pojava za ovo doba godine - kaže Vladiković za 24sedam.

Naš sagovornik ističe da se ne očekuju velike promene u vodostaju reka, ali da ćemo videti za nedelju dana kako će i da li će temperatura skakati.

24sedam/Goran Sivački
 

Naš sagovornik je zaključio da je mnogo gora situacija kada se vodostaj podigne tokom leta, jer tada umire životinjski svet u rekama, dok to zimi nije slučaj.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike