Teška suša u Beogradu! Vodostaj Save toliko nizak da građani mogu kopnom do splavova! A gde je bila reka, sada je "džungla"! (FOTO)

26.07.2022

17:30

0

Prethodnih godina nije bila ovakva situacija, kaže za 24sedam hidrolog Dejan Vladiković

Teška suša u Beogradu! Vodostaj Save toliko nizak da građani mogu kopnom do splavova! A gde je bila reka, sada je "džungla"! (FOTO)
vodostaj (2) - Copyright 24sedam/L. Đ. T.

Tropski talas u Beogradu ne prestaje, kiša nije pala danima, pa se vodostaj reka toliko spustio da bi građani u pojedinim delovima maltene mogli kopnom da dođu do splavova, samo kada tlo ne bi bilo veoma meko.

Naime, suša vlada prestonicom već neko vreme, pa je situacija na Dorćolu, kod Sportsko-rekreativnog centra "25. maj", takva da su montažni mostići za ulazak na splavove maltene dekoracija.

Koliko se reka "povukla" u ovom delu Beograda vidljivo je i po tome što se na prilazima splavovima, na kojima je pre suše bila voda, sada nalazi rastinje visoko i do dva metra, kao i gomila druge, niže vegetacije.

Rastinje je u pojedinim delovima toliko izniklo da se neki splavovi skoro i ne vide sa kopna.

Kako je za 24sedam objasnio Dejan Vladiković, hidrolog iz RHMZ-a, pre desetak dana je pušteno prvo upozorenje da su vodostaji na plovnim rekama u Srbiji vrlo niski, pre svega na Savi.

- Nakon nedelju dana toj grupi se pridružio i Dunav. Niski vodostaji se obično javljaju krajem leta, u avgustu i septembru, a ove godine je to malo poranilo, jer je u prolećnom periodu bilo manjka padavina, a ni sada ih nema već dugo. Prethodnih godina nije bila ovakva situacija - ističe za 24sedam Vladiković.

Dodaje da je slična situacija na čitavom toku Dunava, od Švarcvalda, gde izvire, pa do naše zemlje i skroz do Ukrajine i Moldavije.

- Postoje indicije da će se polako podizati nivo vode jer je bilo padavina u Austriji i Nemačkoj, ali to nije ništa značajno. Nivo vode će ostati nizak, ali neće biti baš ovako. U narednih nedelju dana na Dunavu očekujemo blagi porast od 20 do 50 centimetara, kako na kojoj stanici. Na Savi vrlo slabo, neće se vodostaj puno podići, tu je dosta nepovoljna situacija - navodi naš sagovornik.

Prema rečima Vladikovića, nizak vodostaj ugrožava i kvalitet vode.

- Može doći do pomora ribe, budući da nizak vodostaj utiče negativno na čitav živi svet u rekama. Čim imamo manje proticaje vode i manje brzine, ribe su dosta ugrožene. Nastaje sve lošiji kvalitet vode, nema normalnog proticaja i voda se maltene pretvara u ustajalu vodu - zaključio je za 24sedam Vladiković.

Trenutni vodostaj Dunava je oko 190 centimetara, dok je na Savi oko 150 centimetara. Temperatura vode u Dunavu je 26, a u Savi čak 29 stepeni.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike