Beogradski putari spremni za ozbiljnije padavine: Evo koje ulice su prioritet - sneg mora biti očišćen za četiri sata!

21.01.2023

18:30

0

JKP "Beograd put" na raspolaganju ima skoro 150 vozila sa kompletnom zimskom opremom - kipere, multikar vozila, putarce i vili vozila, kao i 20 građevinskih mašina

Beogradski putari spremni za ozbiljnije padavine: Evo koje ulice su prioritet - sneg mora biti očišćen za četiri sata!
Ilustracija - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

U Beogradu je juče pao prvi ozbiljniji sneg ove zime, ali se zbog temperatura u plusu snežni pokrivač skoro u svim delovima prestonice otopio, te beogradski putari nisu imali pune ruke posla. 

Međutim, iako se snežni pokrivač nije zadržao na ulicama, nadležni iz službe JKP "Beograd put" ističu da će spremno dočekati sledeće ozbiljnije nanose snega.

Zimska služba JKP "Beograd put" je prvog dana novembra zvanično počela sa radom, a pripreme za sezonu započete su mnogo ranije.

Tanjug/Dragan Kujundžić
 

Naime, JKP "Beograd put" održava oko 2.409km saobraćajnica - gradskih ulica i opštinskih puteva, 300 km državnih puteva II reda na teritoriji grada (u svih 17 opština), više od 250 mostova i nadvožnjaka, kao i trotoare na jednom delu objekata.

- Za poslove održavanja kolovoza ulica i puteva u zimskom periodu na teritoriji grada Beograda na raspolaganju je skoro 150 vozila sa kompletnom zimskom opremom - kiperi, multikar vozila, putarci i vili vozila, kao i sa 20 građevinskih mašina - navode iz JKP "Beograd put".

Ističu da je preduzeće aktivno učestvovalo na pripremi Operativnog plana rada, zajedno sa nadzornim organom, JP "Putevi Beograda".

- Izvršena je nabavka industrijske soli, kalcijum hlorida i potrebnih količina kamenih agregata za posipanje kolovoza. Izvršena je priprema 14 zimskih baza - punktova, od kojih je sedam locirano na širem gradskom području, sa kojih će ekipe Zimska službe aktivno delovati tokom zimske sezone - kažu iz nadležnog preduzeća.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

Navode da se održavanje saobraćajnica vrši se u skladu sa Operativnim planom održavanja ulica i puteva, koji je usvojen od strane najviših organa gradske uprave, a prema utvrđenim prioritetima:

1. Ulice prvog prioriteta su ulice kojima se prvenstveno kreću autobusi javnog gradskog saobraćaja. Takvih ulica i puteva ima 1046, odnosno 191 kilometara i one prema Planu treba da budu očišćene u roku od četiri sata po prestanku padavina, što čini preko 80 odsto predviđenih planskih obaveza.

2. Ulica i puteva drugog prioriteta ima 862, odnosno 493 kilometara i trebalo bi da budu očišćene u roku od 48 sati po prestanku padavina.

3. Saobraćajnice šireg gradskog područja čiji je kolovoz potrebno očistiti za 12 časova po prestanku padavina.

Zimska sezona počinje 1. novembra tekuće godine i traje do 1. aprila naredne godine.

Tanjug/Tara Radovanović
 

Po potrebi i zahtevu gradskog Štaba, preduzeće se angažuje za rad i na saobraćajnicama koje nisu predviđene planom i programom rada Zimske službe u skladu sa mogućnostima i kapacitetima.

Koordinisan i organizovan timski rad

Iz JKP "Beograd put" ističu da je u toku rada Zimske službe neophodna asistencija, saradnja i pomoć pre svega saobraćajne policije ali i drugih subjekata - javnih komunalnih preduzeća, saobraćajne inspekcije, medija i samih građana jer je za uspeh Zimske službe neophodan koordinisan i organizovan timski rad.

Ekipe Zimske službe JKP "Beograd put" dežuraju 24 sata. Dežurni kapaciteti određuju se u skladu sa prognoziranim vremenskim uslovima, uz saglasnost nadzornog organa JP "Putevi Beograda", odnosno JP "Putevi Srbije".

- Molimo sugrađane, naročito vozače, da ispoštuju saobraćajnu signalizaciju, zaustavljaju i parkiraju vozila na propisan način, propuste vozila pod rotacijom i radnike sa obeležjem JKP "Beograd put" prilikom intervencije kako bi brže i kvalitetnije očistili ulice i omogućili normalno funkcionisanje saobraćaja - apelovali su iz nadležnog preduzeća.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike