Iz Hanovera pravo u Vrt dobre nade! Ovo je Lusi, prva slonica u istoriji zoo-vrta: Svi su je voleli a umrla je na tragičan način (FOTO)

14.01.2023

09:00

0

Tadašnja uprava zoološkog vrta kupila je Lusi, koja je u Beograd doputovala iz Hanovera, zajedno sa žirafama koje je vrtu kupila kraljica Marija

Iz Hanovera pravo u Vrt dobre nade! Ovo je Lusi, prva slonica u istoriji zoo-vrta: Svi su je voleli a umrla je na tragičan način (FOTO)
Zoološki vrt u Beogradu - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Prvi stanari beogradskog zoološkog vrta, koji je svoja vrata za posetioce otvorio davne 1936. godine, bili su lavovi, leopardi, medvedi, vukovi, majmuni, rode, paunovi, sove i još mnoge druge životinje. 

U porodicu Vrta dobre nade samo godinu dana kasnije, 1937. godine, stigla je i prva slonica Lucija ili kako ju je većina zvala - Lusi. 

Tadašnja uprava zoološkog vrta kupila je Lusi, koja je u Beograd doputovala iz Hanovera, zajedno sa žirafama koje je vrtu kupila kraljica Marija. 

Fašističke bombe razorile Vrt dobre nade 

Nažalost, prva slonica u istoriji Vrta dobre nade nije živela još dugo pošto je dovedena u Beograd.

Tokom Drugog svetskog rata vrt je dva puta bombardovan - najpre 1941. od strane nemačkih fašista, a zatim i saveznika 1944. godine. 

U toku tih razaranja srpske prestonice zoološki vrt je gotovo do temelja srušen, a mnoge životije su ubijene. 

Prema podacima iz monografije zoološkog vrta, koju je priredio pokojni direktor Vuk Bojović, u strahu da će gladne divlje životinje napadati ljude u gradu, mnoge su bile usmrćene, jer su se razbežale po prestonici.

Do nemačkog bombardovanja u Vrtu dobre nade živelo je oko 1.180 životinja (255 sisara, 142 glodara, 822 ptica, 31 gmizavac).

- Već tom prilikom, 6. aprila 1941. godine, broj životinja je desetkovan. Nojevi su viđeni na Terazijama, a gladni majmuni su upadali u kuće u potrazi za hranom. Mnoge životinje su usled hladnog vremena uginule - piše u monografiji.

Takođe, sačuvano je i kazivanje Dane Savković-Gligorić, žene šahovskog velemajstora Svetozara Gligorića i kćerke tadašnjeg upravnika Vrta Miodraga Savkovića. 

Ona je nemačke bombe dočekala baš u Vrtu dobre nade, gde je stanovala sa roditeljima.

- Nemci su gađali fabriku vojne odeće (kasnije Beko), ali nijedna bomba nije pala tu, već su sve završile u Zoološkom vrtu. Stanari okolnih zgrada i kuća, naivno su poverovali da Vrt neće biti meta, pa su pohrlili da tu nađu utočište. Ali, bombe su padale baš na Zoološki vrt. U pećini u kojoj se danas nalaze zebre i antilope, izginulo je mnogo ljudi. Jedna bomba pala je baš tu, probila ploču i ubila mnogo ljudi - pričala je, sada pokojna Dana Savković-Gligorić, čija su sećanja sačuvana u Monografiji Zoo vrta.

Krajem rata 1945. godine, Zoološki vrt je imao svega 70 životinja. Šteta je procenjena na tadašnjih šest miliona dinara. Ali, već za godinu dana, zahvaljujući Beograđanima i lovačkim društvima, broj životinja je porastao na više od 200 (89 sisara i 127 ptica).

Posle rata u Vrt stiže Tvigi

U jesen 1990. godine u Zoološki vrt u Beogradu dovedena je slonica Tvigi, koja je tada imala 24 godine. 

Tvigi je azijski slon, rođena je u Indiji, odakle je prokrijumčarena u Englesku, a zbog svoje "loše naravi" preneta je u zoološki vrt u Holandiji, u kojem je živela od 1977. godine. 

Slonica je u Beograd došla kao "pozajmica" od strane tog holandskog zoo-vrta, kako bi se parila sa muškim slonom koji je tada uveliko živeo u beogradskom zoo-vrtu. 

Međutim, njih dvoje se nisu lepo slagali i nikada se nisu parili, a zbog sankcija koje su uvedene Jugoslaviji devedesetih, Tvigi se nikada nije vratila u Holandiju. 

Sedam godina nakon Tviginog dolaska, slon je umro od kancera i od tada je ona sama, odnosno, jedina slonica u beogradskom zoo-vrtu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike