Srećan ti rođendan, Vrtu dobre nade! Beogradsko životinjsko carstvo za proslavu spremilo iznenađenja posetiocima! POGLEDAJTE! (FOTO)

12.07.2022

18:00

0

Najviše pažnje privukao je novi prostor za flamingose

Srećan ti rođendan, Vrtu dobre nade! Beogradsko životinjsko carstvo za proslavu spremilo iznenađenja posetiocima! POGLEDAJTE! (FOTO)
rodjendan zoo vrt 1 - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Beo zoo-vrt danas proslavlja jubilej, svoj 86. rođendan, pa su tim povodom novinari portala 24sedam prošetali "Vrtom dobre nade" i zatekli na stotine posetilaca. Od onih najmlađih, koji su još u kolicima, pa do starijih koji su došli kao pratnja deci i unucima.

Sa skoro 500.000 posetilaca godišnje, Beo zoo-vrt je jedna od najposećenijih institucija u prestonici, a danas je ulaz bio besplatan za svu decu mlađu od 15 godina, zbog čega se ispred zoo-vrta čak stvorio i dugačak red. 

Bake i deke, majke i očevi, doveli su mališane da uživaju u beogradskom životinjskom carstvu, a mnogi od njih nisu mogli da skinu osmeh sa lica.

- Ćerkica je jedva čekala da se probudi, pošto je znala da ćemo je danas voditi u Zoo-vrt. Najviše se obradovala kada je videla pingvine. Lepo je ovde, drago mi je da vidim ovoliko ljudi i ovoliko dece - rekla je za 24sedam sugrađanka Marijana Jurišić.

Posetioci Beo zoo-vrta mogli su po sunčanom danu da uživaju u šetnji i razgledanju životinja, a najviše pažnje privukli su novi prostor za flamingose, bazen u kojem se nalaze foke, kao i prostor u kojem su smešteni lavovi i tigrovi.

Tropske temperature su se posle blagog zahlađenja vratile u prestonicu, a svaka životinja ih "preživljava" na svoj način.

Vukovi nisu bili raspoloženi, kao ni kenguri, a svaki se u svom ćošku odmarao, dok se aligator Muja, koji se smatra najstarijim živim pripadnikom svoje vrste na svetu, sada već tradicionalno, nije mrdao. 

Interesanto je da je Muja doputovao u Beograd još 12. septembra 1937. godine, godinu dana po osnivanju vrta.

Najveselije su bile tropske ptice, kojima ove temperature ne smetaju, te su svojom "pesmom" posetiocima ulepšale boravak u Beo zoo-vrtu.

Kamile i slonovi uživaju u novom, sređenom prostoru

Direktor Beo zoo-vrta Srboljub Aleksić istakao je da posetioci mogu videti potpuno novi i znatno veći prostor za flamingose, koji je uređen tokom protekle godine, kao i sređeniji prostor za slonove i kamile.

24sedam/Danilo Krša
Srboljub Aleksić

- Ova godina je postkovid period, i zadovoljni smo onim što smo uspeli da uradimo - rekao je Aleksić, i dodao da se planira i opremanje novog prostora za marabu rode.

86 godina tradicije

Beogradski zoološki vrt je nastao 1936. godine, a osnovao ga je tadašnji gradonačelnik, industrijalac, Vlada Ilić.

Beo zoo-vrt svečano je otvoren 12. jula, pre 86 godina, na Petrovdan.

Prvi stanovnici vrta bili su: lavovi, leopardi, beli i mrki medvedi, vukovi, makaki i mangabej majmuni, antilope, bivoli, zebui, mufloni, jeleni, srne, rode, ždralovi, paunovi, fazani, sove, pelikani i papagaji.

Ubrzo po otvaranju, Beo zoo-vrt je postao jedno od najomiljenijih mesta na koje su Beograđani dolazili.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike