Šta se krčka u kuhinji Beo zoo-vrta? Ovde se priprema delikates za životinje! Neki jedu nedeljno, a drugi su pravi probirljivci (FOTO/VIDEO)

25.04.2022

18:24

0

Reporteri 24sedam obišli su "žilu kucavicu" Vrta dobre nade

Šta se krčka u kuhinji Beo zoo-vrta? Ovde se priprema delikates za životinje! Neki jedu nedeljno, a drugi su pravi probirljivci (FOTO/VIDEO)
Zoološki vrt - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Za jaču riku lavova, okretnost slonice, vitalnost žirafe i cvrkutanje papagaja, ali i na radost drugih 200 vrsti životinja, odnosno 800 jediniki, u Beo zoo-vrtu svakodnevno se krčkaju najkvalitetnije namirnice, od teletine, preko ribe, pa sve do raznovrsnog voća i povrća.

Upravo zbog toga je kuhinja, kako je za 24sedam rekao biolog Kristijan Ovari, žila kucavica i srce cele operacije zoološkog vrta".

24sedam/Ivan Mitić
Biolog Kristijan Ovari

- Ovde se priprema delikates za životinje. Sve one su različitih apetita i načina ishrane. Kuhinja zoološkog vrta je mnogo više od ove jedne prostorije koju vidite. Neke životinje jedu seno, koje se naravno ne priprema ovde, kao ni veliki komadi mesa za naše tigrove, lavove...

Objašnjava kako je životinjski svet šarolik, te se tako i razlikuju načini i potrebe ishrane, od vrste do vrste.

- Aligator krokodil jede jednom nedeljno, a majmuni jedu svakodnevno i do tri puta. S druge strane, životinje imaju svoju sezonsku dinamiku, neko se priprema za gnežđenje, nekome tek dolazi sezona parenja, neko ima mladunce, te je osetljiv, a neko je "probirljiv" u ishrani, pa ne jede sve. Kako dolazi zima, tako im se povećava količina hrane, jer energetske potrebe su veće, da bi životinja lakše podnela vruća leta i hladne zime - rekao je biolog.

A meni, kao u nekom restoranu.

 - Pored velikih količina voća i povrća, pripremaju se kilogrami i kilogrami različitog mesa. Tu su govedina, zečetina, jagnjetina, prepelica, a nešto ređe i svinjetina. Servali na primer moraju da jedu nešto sa dlakom i krznom, kao što su pacovi, miševi, morski prasići... S drugi strane, velikim mesojedima, kao što su lavovi, mora periodično da se servira riba - objašnjava Ovari.

A kad padne noć...

BIolog objašnjava da postoje i noćne životinje, koje poslednje dobijaju obrok.

- To su rakuni. Uveče, kad počnu da se bude, namršteni mališani sakupljaju šta imaju da jedu i tako se dan zatvara - kaže on.

Sve životinje dobijaju onoliko hrane koliko je proporcionalno njihovoj telesnoj težini.

- S vremena na vreme, svaka jedinka mora da prođe sistematski, odnosno da se meri, kako bismo videli koliko iznosi od šest do osam posto njene mase, te toliko i dobiju kao obrok. Ipak, na primer, lavovi imaju veliko i malo hranjenje - nekad dobiju više, kao što bi i u prirodi pronašli nešto, a naredni dan dobiju manje, kao što bi bilo u prirodi kad ništa ne pronađu, i tako se pravi balans - objasnio je Ovari.

U slast

Životinja koja je i prethodnih meseci kod posetilaca izazivala radoznalost svakako je binturong, poznat kao medveđa mačka.

- To je zanimljiva životinja. Ona je u teoriji mesojed, a u prirodi ogroman potrošač biljne hrane. Sa svoja 32 kilograma, pojede i do šest kilograma voća, a gde joj stane, ne znam - naveo je naš sagovornik.

Ipak, dodaje Ovari, životinje koje svima kradu dah definitivno su nilski konj i slon.

- Oni kad krenu da obeduju, nikad kraja, mnogo toga pojedu, ali srazmerno njihovoj kilaži to nije ništa čudno. Samo ću vam reći da beba nilskog konja teži više od 100 kilograma, a da Tvigica u slasti pojede džak šargarepa kao neki predimenzionirani zeka - kaže biolog.

24sedam/Danilo Krša
 

Ko rano rani...

Da budu puni trbusi životinja Vrta dobre nade, od najranije zore se trudi kuvarica Spomenka Dobrota, koja, kako priča za 24sedam, zna u porciju šta svaka od njih jede.

- Prve životinje koje dobijaju svoju hranu su mezimci binturonzi, a uz njih ide i mladunče kune, koja je nestrpljiva za jelo, i uglavnom ptice. Potom slede druge gladne životinje. Sve zavisi od troga kome je u ranim jutarnjim časovima to glavno i jedino jelo, prihrana, dohrana, užina - objašnjava Spomenka.

24sedam/Ivan Mitić
Spomenka Dobrota (levo) i Kristijan Ovari (desno)

Ističe kako ovde sve funkcioniše kao u jednom domaćinstvu.

- Na meniju su najčešće voće, povrće, jaja, pirinač i kuvani krompir. Sve detaljno moramo da operemo, očistimo i pripremimo kako bi naše životinje lepo jele. Neko pomisli - pa to je životinja, lako ćemo, ali ne, kod njih je sve isto kao kod ljudi, nema trulih, buđavih stvari, sve im spremam kao što bih spremila svojoj deci.

Zanimljivo je da, priča nam Spomenka, majmuni najmanje jedu banane.

- Više jedu drugo voće i povrće. U bananama nema takvih vitamina koje sadrži na primer paprika.

- Snaga ulazi na usta. Ovo je kuhinja kao u bilo kom domaćinstvu. Za nas ovo nije posao, već način života - zaključili su u Beo zoo-vrtu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike