Muja je već 85 godina glavna atrakcija Zoo-vrta: U svoju veteransku "knjižicu" upisao je čak tri bombardovanja Beograda! (FOTO)

09.08.2022

10:00

0

On je u srpsku prestonicu stigao iz nemačkog zoološkog vrta, zajedno sa još nekoliko životinja

Muja je već 85 godina glavna atrakcija Zoo-vrta: U svoju veteransku "knjižicu" upisao je čak tri bombardovanja Beograda! (FOTO)
zoo vrt beograd rodjendan 1207 2022 foto kaca (9) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Aligator Muja stigao je na današnji dan, 9. avgusta 1937. godine, u Zoološki vrt u Beogradu.

Deka, kako ga od milošte zovu u Vrtu dobre nade, trenutno je najstariji živi američki aligator na svetu, koji je već decenijama atrakcija svima koji posete zoološki vrt.

Muja je u Beograd stigao iz nekog nemačkog zoološkog vrta, zajedno sa još nekoliko životinja. Već duže vreme se nastoji da se otkrije koji je to vrt bio, da bi se došlo do tačnih podatka koliko je Muja tada bio star. Međutim, na samom kraju drugog svetskog rata nemački vrtovi su veoma stradali i njihove arhive su trajno izgubljene, ali to ne isključuje mogućnost da se, po depoima raznih njihovih muzeja, možda i nadju ti podaci.

Uspeo je da preživi sva razorna bombardovanja Beograda u Drugom svetskom ratu - prvo nacističko, a potom i savezničko bombardovanje, kada su stradale gotovo sve životinje.

Zatim su došle decenije nemara pod komunističkom vlašću, pa hiperinflacija, krizne godine sa neposrednom ratnom opasnošću, a u svoju veteransku “knjižicu” upisao je i treće veliko bombardovanje Beograda u 20. veku - NATO agresiju iz 1999. godine.

Kada je 2012. godine dobio gangrenu desne prednje noge, veterinari su morali da je amputiraju, ali je on i danas živahan, naročito kada oseti hranu.

Ništa mu ne može skrenuti pažnju!

Muja/YouTube
 

Najčešće je nepomičan, samo kada stigne hrana postane živahan, a kada je "vreme za odmor", teško da mu išta može skrenuti pažnju.

Zato je postavljena i tabla u Beo zoo-vrtu, na kojoj piše: Ne gađajte ga nikakvim predmetima ni hranom. Ni buka ga sigurno neće naterati da se pomeri.

Wikipedia
 

Beogradsko "Vreme" je 10. avgusta 1937. godine objavilo da je Muja prethodnog dana u Zoo-vrt stigao kao dvogodišnjak, mada na fotografiji koju su objavili deluje znatno starije, a po procenama kompetentnih ljudi misli se da je tada već imao desetak godina.

Da je njegova priča odavno prevazišla lokalne okvire, svedoči i reportaža čuvenog britanskog BBC-ja koji je Muju i njegov istorijski život stavio u glavne svetske vesti za 20. jun 2021. godine.

I međunarodna statistika je potvrdila Mujin apsolutni svetski rekord u dugovečnosti aligatora koji žive u kontrolisanim uslovima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike