STARI ZANATI Kapadžija – Od dvorskog liferanta kralja Aleksandra Karađorđevića do tvorca šešira za Džonija Depa

14.10.2020

18:20 >> 12:22

0

Autor: Jovana Vrećo

Vera Milošević nastavlja porodičnu tradiciju posle oca, dede i pradede, koji je bio dvorski liferant kralja Aleksandra Karađorđevića

STARI ZANATI Kapadžija – Od dvorskog liferanta kralja Aleksandra Karađorđevića do tvorca šešira za Džonija Depa
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Pre dede Radeta, i pradeda je takođe bio kapadžija. On tada nije imao radnju, već je radio kao dvorski liferant kralja Aleksandra. Za Dvor je izrađivao šapke i uniforme i tako dobro izučio zanat. Potom je znanje preneo na sina.

Ovako, za portal 24sedam, počinje priču Radetova unuka Vera Milošević, koja je sa svojim mužem Goranom preuzela porodični zanat i koja godinama uspeva da ga otrgne od zaborava, oplemenjujući starinski duh modernim detaljima.

Na lokaciji u Beogradu u Balkanskoj 34, zanatsku radnju „Rade“ osnovao je 1950. godine Radoslav Stefanović, školovani šeširdžija. Iz radionice su od tada, kao na traci, počeli da izlaze šeširi, kape i cilindri različitih veličina, ali i oblika.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Danas, 70 godina kasnije, Vera kaže da teži ka cilju da očuva zanat, ali i da mu doda „začin“ i spoji tradiciju s novonastalim trendovima.

Ljubav prema ovom zanatu Vera je nasledila od svog oca Branislava, koji je tu porodičnu tradiciju nastavio sve do 2005. godine, kada posao preuzimaju Vera i Goran:

– Uvideli smo da ovaj zanat može veoma dobro da se uklopi u današnje vreme i da nije zanat koji mora da se ugasi, već može da se približi aktuelnim modnim trendovima i da ih i isprati. Neki stari modeli su „doživeli proleće“.

Ona dodaje da je veliki broj muških modela sada prešao u žensku modu, tako da žene sve više nose moskovljanke koje su, u stvari, bile striktno muški model:

– Taj naziv moskovljanke dao je davno moj deda Rade. U to vremeto  je bio isključivo muški model, koji se pravio u crnim, sivim i teget tonovima. Danas se taj model nosi u svim mogućim bojama i sa raznim detaljima, i tu ima prostora za kreativnost.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

U radnju im dolaze i muškarci i žene, ali dolazi i do smene generacija.

– Unuk dođe i kaže da je njegov deda kupovao šešire kod nas. Pronađu nas na društvenim mrežama, ili dođu u radnju i donesu kape koje je moj deda pravio pre 60-70 godina, sa sve njegovom etiketom – priča Vera, i dodaje da neki traže repliku, a neki samo žele da šeširu vrate stari sjaj.

Takođe, u ovoj radnji se izrađuju i kape za policiju, vojsku, „Er Srbiju”.

– Svaku kapu i šešir koji vidite kod nas u instituciji, to smo mi pravili – ponosno kaže Vera.

Glavni majstor danas je njen suprug Goran, a u radionici rade vredne ruke još devetoro zaposlenih, mahom žene. Nekada je cela radnja bila samo na jednom čoveku, a danas je više radnika, ali je zadržan stari princip izrade.

– Spojili smo posao i zanat, i to može odlično da funkcioniše. Danas preduzetnik ne može da bude samo zanatlija koji će da sedi i radi jedan šešir, mora da poznaje posao od početka do kraja da bi taj proizvod mogao da prezentuje, kako u zemlji, tako i u inostranstvu – objašnjava Vera.

Baš kako je i ona uz svog dedu Radeta zavolela ovaj zanat, tako je sada slučaj i sa njenom decom. Vole, kaže, da dođu u radnju i da, kad zatreba, uskoče. Ipak, u poslovima su se podelil:

– Sin se više interesuje za logistiku, a ćerke za dizajn i materijale – otkriva Vera.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Zanat cveta, zvezde dolaze

Remek-dela nastala u radnji ovog jedinog beogradskog šeširdžije na glavi su nosili i Rade Šerbedžija i Džoni Dep, kada je snimao film ovde u Beogradu, kao i mnogi drugi poznati glumci, za  koje kaže da su boemi sa stilom koji znaju da šešir nikada neće biti demode.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Biznis je procvetao kada su počele da se prikazuju domaće TV serije „Ranjeni orao“ i „Greh njene majke“:

– Tim serijama je skrenuta pažnja, vratili smo vremeplov unazad, ljudi su se podsetili kako je tada postojala kultura nošenja šešira. Posebno je naglasila glumicu Slobodu Mićalović koja je, kaže, fantastično ponela te šešire i vratila nas u duh prošlosti.

– Vraćaju se modeli iz šezdesetih-sedamdesetih, a staru slavu povratili su i zvono šeširi, karakteristični za to vreme.

Radili su i za razne filmske, televizijske i pozorišne poduhvate, poput „Selo gori, a baba se češlja“, „Moj rođak sa sela“, „Maratonci“, „Čikago“, „Sveti Georgije ubiva aždahu“…

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike