Najbitnije odluke koje je doneo Grad Beograd u 2022: Od najvećeg budžeta u istoriji do besplatnih udžbenika i uređenja Savskog priobalja

03.01.2023

09:00

0

Krajem 2022. godine odbornici su doneli odluku da svi beogradski predškolci, kao i đaci osnovnih i srednjih škola, dobiju poklon-vaučer u iznosu od šest hiljada dinara

Najbitnije odluke koje je doneo Grad Beograd u 2022: Od najvećeg budžeta u istoriji do besplatnih udžbenika i uređenja Savskog priobalja
Beograd - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Grad Beograd je u godini koja je iza nas doneo mnoštvo odluka koje su doprinele poboljšanju uslova za život u prestonici, poput besplatnih udžbenika za sve učenike, besplatnog vrtića za svu decu, ali i uvođenja reda na Savskom priobalju na Novom Beogradu.

Naime, tokom protekle kalendarske godine odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su nekoliko veoma bitnih odluka, pa je tako usvojen i najveći budžet u modernoj istoriji grada, koji je za 2022. godinu iznosio 160 milijardi dinara, odnosno 1,36 milijardi evra.

Jedan od osnovnih razloga što je budžet bio veći nego inače jesu povećana privredna aktivnost, više zaposlenih i veće zarade, a odbornici su nedavno usvojili i budžet za 2023. godinu, koji je još veći i iznosi čak 205,5 milijardi dinara.

24sedam
Sednica Skupštine grada Beograda

Da Grad vodi računa i o socijalno ugroženim kategorijama građana pokazuje i odluka da pravo na besplatan javni prevoz imaju izbegla lica i interno raseljena lica sa Kosova i Metohije koja imaju boravište na teritoriji prestonice.

Takođe, doneta je i odluka da će se ubuduće u vozila gradskog prevoza ulaziti samo na prednja vrata.

Besplatni udžbenici i vrtić

- Usvojeni budžet Grada Beograda za 2023. godinu obezbediće podršku beogradskim porodicama u skladu sa nacionalnom politikom podizanja standarda i kvaliteta života u Srbiji - izjavio je nedavno gradonačelnik Aleksandar Šapić.

Naime, Grad će od sledeće godine obezbediti besplatne vrtiće za svu decu, besplatne udžbenike za sve osnovce i srednjoškolce, kao i sve socijalne usluge u glavnom gradu. 

Profimedia
 

- Dobrom racionalizacijom budžetskih sredstva, dobrom organizacijom i postavljanjem političkih prioriteta omogućili smo Beograđanima besplatne vrtiće, udžbenike za osnovce i srednjoškolce, kao i sve druge socijalne usluge koje su se dosad plaćale – od personalnih asistenata pa do dnevnog boravka za decu i mlade ometene u razvoju. Takođe i mnoge druge pogodnosti koje će značajno rasteretiti porodične budžete - rekao je prvi čovek grada.

Poklon-vaučeri

Krajem 2022. godine odbornici su doneli odluku da svi beogradski predškolci, kao i đaci osnovnih i srednjih škola, dobiju poklon-vaučer u iznosu od šest hiljada dinara.

Beoinfo
Aleksandar Šapić

Vaučeri su obezbeđeni i za sve ljude koji u sistemu obrazovanja rade sa decom, odnosno svim zaposlenima u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama na teritoriji Beograda.

Tri nova sekretarijata i "beli"

Grad Beograd je tokom 2022. godine osnovao tri nova sekretarijata.

Naime, preduzeće "Beogradski park" upravljaće parkovima i obezbeđivaće uslove za njihovo uređenje, upotrebu, unapređenje i zaštitu na području Voždovca, Vračara, Zvezdare, Zemuna, Novog Beograda, Palilule, Rakovice, Savskog venca, Starog grada i Čukarice.

Osnovano je i JKP "Naplata prevozne usluge Beograd" koje se bavi poboljšanjem uslova u gradskom prevozu, kao i naplatom karata.

24sedam/Danilo Krša
"Beli"

Sekretarijat za inspekcijske poslove, kao i Sekretarijat za poslove komunalne policije i deo službe Beoinfo, integrisani su u jedinstveni Sekretarijat za inspekciju, nadzor, pomoć i komunikaciju, kako bi bila ostvarena što bolja komunikacija između Grada Beograda i građana.

Takođe, komunalni milicionari dobili su novi naziv - "beli", odnosno beogradski lični, a uz novi naziv dobili su i nova zaduženja, pa bi u budućnosti trebalo da ostvare još bolju saradnju sa građanima.

Uređenje Savskog keja

Savski kej proteklih nekoliko decenija liči na pravu džunglu, jer su splavovi bez ikakvog reda načičkani jedni do drugih, međutim, tome uskoro dolazi kraj jer će na reci ubuduće postojati samo 30 lokacija za plovne objekte.

Pixabay
Savski kej

Na ovu ideju došao je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, koji je naveo da se do broja od 30 lokacija za splavove došlo tako što je uzeta u obzir zakonska regulativa da između splavova mora da bude razmak od 15 metara, iz bezbednosnih razloga, kao i da splavovi neće biti postavljeni tamo gde se nalaze prostori za reni-bunare.

Pisane ponude za zakup prostora za splavove, od kojih najveća vredi sedam miliona dinara godišnje, javno su otvorene nedavno u Gradskoj upravi Beograda, a za ponuđenih 30 lokacija stigle su 83 ponude.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike