24sedam u patroli sa "Belima": Bili smo oči i uši ovog grada, a sada ćemo to biti još više (VIDEO)

26.10.2022

18:05

0

"Beli" će imati više pešačkih patrola na mestima važnim za život Beograđana, poput parkova, osnovnih škola i predškolskih ustanova

24sedam u patroli sa "Belima": Bili smo oči i uši ovog grada, a sada ćemo to biti još više (VIDEO)
Beli u razgovoru sa građaninom - Copyright 24sedam/Danilo Krša

Komunalni milicioneri u Beogradu od nedavno su dobili novi naziv - "Beli", odnosno beogradski lični. A uz novi naziv dobili su i nova zaduženja, pa bi u budućnosti trebalo da ostvare još bolju saradnju i komunikaciju sa građanima.

Tim povodom, novinari portala 24sedam patrolirali su Čuburskim parkom sa "Belima" i porazgovarali sa Sonjom Božović iz novoformiranog Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju i Nenadom Lakićem, šefom odseka operativnog centra "Belih".

- Stupanjem na snagu nove gradske odluke, došlo je do ujedinjenja dosadašnje gradske inspekcije, komunalne milicije i beogradskog pozivnog centra Beoinfo. Cilj je efikasnije, brže i bolje rešavanje problema građana. Nekada komunalni milicioner, a sada "Beli" imaće ista zakonom data ovlašćenja i obaveze koja su mu propisana Zakonom o komunalnoj miliciji i gradskim odlukama. U smislu sankcionisanja prema građanima, to ne znači da ćemo mi sada biti represivniji, ideja je u preventivnom delovanju gradskih službi - rekla je za 24sedam Sonja Božović. 

Navodi da je ideja da u narednom periodu grad bude podeljen na nekoliko zona i da u okviru tih zona budu takozvani punktovi, na kojima će zapravo "Beli" i inspektori provoditi svoje radno vreme i biti u tom kvartu stalno prisutni, ali i gde će ljudi moći da im se obrate za bilo kakvu vrstu problema i situacije. 

- Cilj je da budemo prisutni na ulici, da građanin može u svakom trenutku da se obrati gradskom službeniku, u ovom slučaju "Belom". Zato je i taj naziv, beogradski lični asistent, saradnik, službenik i da on ukoliko je ovlašćen da postupi ukoliko se radi npr. o narušavanju komunalnog reda, on će iz svoje nadležnosti odmah reagovati i pisati kaznu. Ukoliko se radi o nekim drugim problemima, koji nisu direktno u njegovoj nadležnosti, on će o tome obavestiti naš pozivni centar i kasnije dobiti od njega informaciju šta je po tom problemu dalje urađeno - ističe gradska sekretarka.

Dok su novinari portala 24sedam patrolirali sa "Belima", nekoliko sugrađana im je prišlo kako bi dobilo određenu informaciju, ali i ukazalo na pojedine probleme, te se čini da će komunikacija sa Beograđanima postati bolja i efikasnija.

- Na terenu smo prisutni kao i inače, mi smo služba grada koja je radila 24 časa. Bili smo oči i uši ovog grada, a sada ćemo to biti još više. Imaćemo više pešačkih patrola, bićemo više na mestima koja našim sugrađanima život znače, a to su parkovi, osnovne škole, predškolske ustanove. Na tim mestima ćemo biti da bi obezbedili nesmetan, jednostavan i bezbedan život našim najmlađim sugrađanima i njihovim roditeljima - kaže za 24sedam Nenad Lakić, šef odseka operativnog centra "Belih".

Ujutru, pre početka nastave, "Beli" su najčešće u blizini škola i predškolskih ustanova kako bi pomagali mališanima da bezbedno pređu ulicu.

- Trenutno nas na beogradskim ulicama ima 420. Sa ovim brojem mi crpimo maksimum koliko možemo da budemo vidljivi na terenu, više nego što smo ranije bili. Efekti svega ovoga, novog načina i pristupa rada će biti tek vidljiviji kad budu postojali punktovi, gde će naše kolege zajedno sa inspekcijom dolaziti na posao na to mesto, držati taj reon i upoznaće svaki detalj tih ulica, parkova i svega što čini infrastrukturu jednog kraja i grada - zaključio je Lakić za 24sedam.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike