"Za cveće i decu bih dala poslednji dinar": Stana godinama ima najlepši balkon u Beogradu, a evo kako on izgleda (FOTO)

02.01.2023

08:00

0

Strašno mi je žao kada vidim da je balkon prazan. Mislim da bih poslednji dinar dala za cveće i decu - rekla je za 24sedam Stana Krčmar Naumović

"Za cveće i decu bih dala poslednji dinar": Stana godinama ima najlepši balkon u Beogradu, a evo kako on izgleda (FOTO)
Najlepši balkon u Beogradu - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Mnogi Beograđani, ali i posetioci prestonice, kada se šetaju Starim gradom, pored Konaka knjeginje Ljubice, ne mogu, a da ne zastanu i primete predivan balkon koji se nalazi u Ulici kneza Sime Markovića 9.

Naime, tu živi gospođa Stana Krčmar Naumović, koja sa svojim suprugom Jovanom već decenijama gaji cveće na svom balkonu, a ove godine je po drugi put ponela i laskavu titulu "Najlepši balkon u Beogradu" koju dodeljuje JKP "Zelenilo Beograd".

- Prvi put sam se takmičila 2013. godine i osvojila prvu nagradu grada Beograda, gde sam dobila pozlaćenog dživdžana, koji je za mene najlepša uspomena. Posle sam se opet takmičila i osvojila dva puta drugo mesto, a ova godine ponovo prvo - ističe Stana za 24sedam.

Kaže da cveće obožava, a za njega se zainteresovala još dok je studirala.

- U stanu iznad mog je živela jedna baka koja je imala balkon i gajila je samo prkos. Ona je svake godine, dok sam studirala, dolazila i tražila da joj pomažem oko prekopavanja prkosa. Tako sam uz nju, krajem šezdesetih godina prošlog veka, počela da gajim cveće - kaže naša sagovornica.

Ističe da najviše voli decu, cveće i sunce, i da joj je to je dovoljno za sreću.

- Volim dobre ljude i jako mi teško pada kada neko nekome nanosi zlo. Volim život, dosta sam putovala, videla sveta zahvaljujući mojoj profesiji, bila sam po celom svetu od Indije, Rusije, Kuvajta, Iraka i Irana - kaže Stana.

Ona i njen suprug Jovan su već više od 40 godina u braku i oboje su veliki ljubitelji cveća.

- Zajedno gajimo cveće više od 40 godina. Jovan takođe voli cveće i dosta brine o njemu. Od cveća imamo svašta, tu ima prkosa, petonija, kadifica, žalfija, sve moguće vrste cveća koje se danas mogu naći kod nas. Jedan kaktus sam donela iz Indije, ali bilo mi je žao jer nisam mogla da nađem mesto gde će on da se razbukta. Poklonila sam ga Botaničkoj bašti i kažu da je prava atrakcija. Poklonili smo im i fikus bendžamin - kaže Stana. 

Ističe da je njihov balkon pravi mamac za turiste.

- Veoma često se dešava da turisti zastanu i slikaju naš balkon. Mladenci takođe, kada se venčavaju u Sabornoj crkvi koja se nalazi nedaleko od našeg ulaza, neretko traže da slikaju i naš balkon. Balkon je veoma atraktivan, privlači pažnju, a i nalazi se na dobrom mestu. Tu je Konak knjeginje Ljubice, Saborna crkva, Patrijaršija, sve je tu. To je za mene najlepši deo Beograda - objašnjava naša sagovornica.

Ističe da ima jednu "manu", a to je da kada god ide ulicom, stalno gleda balkone.

24sedam/Katarina Mihajlović
Stana Krčmar Naumović

- Strašno mi je žao kada vidim da je balkon prazan. Mislim da bih poslednji dinar dala za cveće i decu. Deca su ogledalo svačije duše, ne samo svojih roditelja, nego svačije duše - kaže Stana.

Ističe da bi volela da grad Beograd pokloni još više pažnje zelenilu i ozelenjavanju prestonice.

- Tako oživljavamo grad i ulepšavamo ga. Ako ste tužni, cveće će vas razveseliti. Od sveg cveća najviše volim prkos. On tako lepo procveta ujutru u raznim bojama, a uveče već kada mu nije sunce dostupno, zatvara se i kaže "čekam sutra". Volim i ruže, ali prkos je broj jedan - zaključila je Stana za 24sedam.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike