Ponovo se šarene ulice Beograda, zasijala novogodišnja rasveta: Ovako izgleda ukrašena prestonica (FOTO)

15.12.2022

19:05

0

Iz Sekretarijata za energetiku su za 24sedam istakli da će svečano novogodišnje osvetljenje biti prilagođeno režimu rada javnog funkcionalnog osvetljenja

Ponovo se šarene ulice Beograda, zasijala novogodišnja rasveta: Ovako izgleda ukrašena prestonica (FOTO)
Zasijala novogodišnja rasveta - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Novogodišnja rasveta u Beogradu večeras je počela da sija, a za razliku od prethodnih nekoliko godina, ove zime će ukrasne lampe i sijalice goreti samo mesec dana, do 15. januara, zbog mera štednje koje je donela Vlada Republike Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike.

Ekipe JKP "Javno osvetljenje" završile su danas izvođenje montažno-demontažnih radova instalacije svečanog osvetljenja grada Beograda na oko 65 lokacija, što je malo manje nego prethodnih godina. 

Naime, novogodišnji ukrasi su ranije postavljani na više od 100 lokacija, u gotovo svim beogradskim opštinama.

24sedam/Goran Sivački
 

Prethodnih sezona novogodišnja rasveta uglavnom je svetlela od novembra, pa sve do februara, a ponekad i marta, dok je kićenje grada počinjalo i sredinom oktobra.

- Svakako da novogodišnja rasveta neće biti upaljena u onoj meri kao svih ovih godina, a svakako ne kako je bilo pre dve, tri godine kada je svetlela četiri meseca - istakao je nedavno gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Iz Sekretarijata za energetiku su za 24sedam istakli da će svečano novogodišnje osvetljenje biti prilagođeno režimu rada javnog funkcionalnog osvetljenja.

- Instalacija svečanog novogodišnjeg osvetljenja će se uključivati i isključivati u terminim usklađenim sa godišnjim kalendarom rada javnog osvetljenja - naveli su oni. 

Ovogodišnja oprema za novogodišnju rasvetu biće drugačija od prethodnih, jer kako dodaju naši sagovornici, ona će biti u potpunosti tehnološki unapređena.

Koliko će koštati novogodišnja rasveta?

U Sekretarijatu za energetiku za 24sedam kažu da će udeo utroška električne energije za novogodišnje osvetljenje biti manje od jedan odsto u odnosu na celokupan sistem javnog osvetljenja.

- U smislu potrošnje električne energije i značajno kraćeg perioda u kom će svečano osvetljenje biti aktivno, udeo utroška električne energije za novogodišnje osvetljenje je u odnosu na celokupan sistem javnog osvetljenja manji od 1 odsto, odnosno, po sadašnjim cenama će iznositi 550.000 dinara na mesečnom nivou - objašnjavaju oni.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike