Detaljan vodič: Evo kako će raditi prodavnice, pijace, apoteke i druge delatnosti

30.12.2022

08:31

0

Autor: 24sedam

Novogodišnji i božićni praznici menjaju radno vreme

Detaljan vodič: Evo kako će raditi prodavnice, pijace, apoteke i druge delatnosti
Pijaca - Copyright Tanjug/ Strahinja Aćimović

Za vreme novogodišnjih i božićnih praznika mnoge prodavnice, tržni centri, apoteke neće raditi, tako da je potrebno na vreme obezbediti sve potrepštine za praznike.

Ovo je detaljan vodič za radno vreme tokom praznika uz ostale naknadne informacije:

Tržni centri

Tržni centri biće zatvoreni samo dva dana - 1. i 7. janura. Svih ostalih dana će raditi skraćeno. Poslednjeg dana ove godine, 31. decembra, tržni centri radiće do 18 časova, kao i na Badnji dan, odnosno 6. januara.

Bioskopi u tržnim centrima radiće i tokom ova dva dana. Pojedini tržni centri će u petak, 30. decembra, produžiti svoje radno vreme, tako da ćete prednovogodišnji šoping moći da obavite do 23 časa.

Foto: 24sedam
 

 

Prodavnice

Prema saopštenju Sekretarijata za privredu, 31. decembra prodavnice i marketi moraju da rade do 18 časova, 1. januara mogu da budu zatvoreni, 2. i 3. januara u obavezi su da rade barem do 12 časova, 6. januara do 18, a na Božić, 7. januara takođe mogu da zatvore sve svoje objekte.

Profimedia
 

To je ono što je po zakonu propisano. Što se tiče 31. decembra, većina supermarketa će i raditi do 18 časova, 1. januara neće raditi, ali se već sledećeg dana, kao i 3. januara, svi vraćaju na uobičajeno radno vreme. Pojedni lanci hipermarketa će, međutim, i ova dva dana umesto do uobičajenih 22, raditi do 20 časova

Isto važi i za božićne praznike - na Badnji dan, 6. januara, skoro svi će raditi do 18 časova, 7. janaura biće zatvoreni, a već narednog dana sve se vraća na staro.

Pijace

Zelene pijace u subotu, 31. decembra radiće uobičajeno, od 06 do 19 časova, dok 01. i 07. januara (nedelja i subota) januara neće raditi.

Tanjug/ Strahinja Aćimović
 

Međutim, poijace "Zemun", "Banovo brdo", "Bele vode" i "Dušanovac" 01. i 07. januara (nedelja i subota) radiće skraćeno od 06:00 do 14:00 časova, dok će 02. januara (ponedeljak) sve zelene pijace raditi od 06 do 14 časova.

Otvoreni tržni centar – Novi Beograd (popularni "Buvljak"), 01., 02. i 07. januara (nedelja, ponedeljak i subota) neće raditi.

Benzinske stanice

Benzinske stanice na državnim putevima I i II reda i na opštinskim putevima na teritoriji grada Beograda rade od 00 do 24 časa, a ostale benzinske stanice u gradu najmanje od 6 do 20 časova, saopšteno je iz Sekretarijata za privredu.

Profimedia
 

 

Apoteke

Apoteke u sastavu "Apoteka Beograd" 31. decembra će radaditi do 18 časova, a neće raditi 1, 2. i 3. januara, osim onih koje su dežurne non-stop, kao i dnevno dežurne apoteke, a ovde pogledajte spisak i adrese tih apoteka.

Na Badnji dan radno vreme svih apoteka je do 18 čaosva, dok je 7. januar neradni dan. Ovo takođe ne važi za dežurne apoteke (link iznad)

Banke i razni šalteri

Sve što treba da završite u bankama, poštama, na državnim, gradskim ili opštinskim šalterima, svakako ćete morati da uradite do petka, 30. decembra, jer posle sledi vikend kada ove ustanove inače ne rade, a i poklapa se sa prazničim danima.

Međutim, ovde nećete moći sve od prvog radnog dana u novoj godini, a to je 4. januar. Zvanično neradni dani su, dakle, 1, 2. i 3. januar, i tada državne ustanove, ali i banke i razni šaleteri ne rade.

Pošte

U subotu 31. decembra i u petak 6. januara, pošte sa celodnevnim radnim vremenom radiće skraćeno – do 17 časova. Pošta 11161 Beograd 16 u Bulevaru Vudroa Vilsona bb, u "Zimskoj bajci", 31. decembra radi od 12 do 19 časova, a otvorena je i od 1. do 3. januara od 12 do 22:30 čaosva.

Od 1. do 3. januara, kao i na Božić 7. januara, radiće samo dežurne pošte. Svih dana praznika Glavna pošta u Takovskoj 2 u Beogradu i pošta na aerodromu Nikola Tesla, radiće neizmenjeno ceo dan, kao i pošte na gotovo svim graničnim prelazima.

Kada je besplatno parkiranje

Parking u zoniranim delovima grada nećete morati da platite 1, 2, 3. i 7. januara. Tih dana, kako je saopšteno iz JKP "Parking servis" biće zatvoreni i šalteri za rad sa strankama u ulicama Takovska 31, Mileševska 51 i Bulevaru Milutina Milankovića 134g.

Sve javne garaže, posebna i SMS parkirališta biće neprekidno otvoreni tokom praznika i radiće po uobičajenom sistemu naplate.

U subotu, 31. decembra 2022. godine, i petak, 6. januara 2023. godine, poslovnice Korisničkog servisa i kol centar radiće do 14 časova.

Od srede, 4. januara, i od ponedeljka, 9. januara 2023. godine, naplata i kontrola parkiranja u zoniranim delovima grada, kao i svi šalteri korisničkog servisa, radiće po uobičajenom radnom vremenu.

24sedam/Luka Đorđija Talevski
 

Red vožnje za praznike

Za vreme novogodišnjih i božićnih praznika, od 1. do 7. januara 2023. godine, za sve linije važiće sledeća organizacija saobraćaja: od nedelje, 1. januara, zaključno sa utorkom 3. januara – red vožnje za nedelju; od srede 4. januara, zaključno sa petkom 6. januara – red vožnje za radni dan; u subotu, 7. januara – red vožnje za nedelju.

U subotu, 31. decembra, na svim linijama javnog gradskog prevoza važiće red vožnje za subotu.

Redovne noćne linije počeće sa radom u 22 sata. U novogodišnjoj noći važiće redovne turažne tablice noćnog saobraćaja, s tim što će vozila redovnog noćnog saobraćaja početi sa radom dva sata ranije (umesto u 24 u 22 časa), a od ponoći će saobraćati po redovnoj turaži, saopšeno je iz Grada Beograda.

Redovne dnevne linije: 7, 12, 29, 40, 15, 16, 17, 27, 33, 48, 53, 84, 88 i 95 do 22 časa će raditi po redu vožnje za subotu. Sva vozila sa ovih linija, koja imaju planirane polaske posle 22 časa, isključuju se iz saobraćaja. Od 22 do 4 časa vozila sa ovih linija će raditi po vanrednim novogodišnjim turažama, s tim što će umesto linija 29 i 40 raditi privremene autobuske linije 29A i 40A.

Linije sa poteza 100, 300, 400, 500, 600 i 700 će raditi po važećem redu vožnje do kraja rada.

Na ostalim gradskim linijama se ostvaruju poslednji polasci, koji su planirani zaključno sa 23 časa. Sva vozila koja imaju planirane polaske posle 23 časa isključuju se iz saobraćaja.

U vremenskom intervalu od 22 do 23 časa preklapaće se dnevni i noćni novogodišnji saobraćaj.

Od nedelje, 8. januara, uspostavlja se redovan režim saobraćaja.

Na linku koji sledi inofrmišite se o svim izmenama u linijama zbog dočeka na otvorenom, kao i manifestacija koje se širom grada održavaju 1. janaura.

ilustracija:pixabay/profimedia
 

 

Taksi po skupljoj tarifi

S obzirom na to da je 1. januara nedelja, računajte na to da će 1. januara, odnosno već od subote, 31. decembra, od 22 časa ukoliko koristite ove usluge, prevoz plaćati po drugoj tarifi. Ova tarifa inače važi nedeljom i praznicima, tako da će, s obzirom na to da su praznični dani i 2. i 3. januar, tih dana takođe biti više tarife.

Inače, prema najnovijem cenovniku, start je 270 dinara, u prvoj tarifi cena po kilometru je 96 dinara, u drugoj 125 dinara, a u trećoj 192 dinara.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike