Ništa od širenja Bulevara kralja Aleksandra: Najpoznatija gradska štrafta ipak zadržava stari izgled

29.12.2022

18:38

0

Grad raspisao tender za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Bulevara kralja Aleksandra, koji će biti na javnom uvidu do početka februara

Ništa od širenja Bulevara kralja Aleksandra: Najpoznatija gradska štrafta ipak zadržava stari izgled
Bulevar kralja Aleksandra - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Iako je prvobitno postojao plan za širenje Bulevara kralja Aleksandra, od Cvetkove pijace do okretnice Ustanička, od toga ništa neće biti, već će se samo obnoviti tramvajske šine koje se prostiru čitavom dužinom ove poznate saobraćajnice. 

Razlog za prvobitni plan je bio taj što je bulevar uzak na raskrsnici sa Ustaničkom ulicom, zbog čega se na tom potezu često stvaraju saobraćajne gužve. 

Od plana da bulevar dobije četiri saobraćajne trake se odustalo, jer predstavlja veliki finansijski zalogaj za grad. Ujedno bi značio i raseljavanje velikog broja objekata koji se nalaze uz sam bulevar. 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Stoga, Grad raspisao tender za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Bulevara kralja Aleksandra, od Cvetkove pijace do okretnice Ustanička, sa pripadajućom infrastrukturom.

U projektno zadatku jasno se navodi da će pruga biti obnovljena "u postojećoj regulaciji", što znači da gradske vlasti na dug rok odustaju od mnogo decenija najavljivane - i izuzetno skupe - rekonstrukcije poslednje urbane deonice Bulevara kralja Aleksandra koja je zadržala stari izgled.

Rekonstrukcija konstrukcije donjeg i gornjeg stroja tramvajske pruge, kao i kontaktne mreže, potrebna je radi produženja upotrebljivosti i funkcionalnosti, navodi se u dokumentaciji.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Na okretnicama "Smederevski put" i "Ustanička" potrebno je zadržati postojeći program veza, a na stajalištima, odnosno staničnim platoima, treba projektovati postavljanje spoljnih ogledala, nadstrešnica za putnike.

Uz ivice tramvajskih stajališta bližih kolovozu predviđene su zaštitne ograde.

Tender će biti na javnom uvidu do 1. februara. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike