Ne nose svi heroji plašt! Ovo su najhrabriji uniformisani Beograđani u 2022. godini (FOTO)

31.12.2022

08:00

0

Pored njih prolazimo svaki dan, a da nismo ni svesni da nam mogu spasti život kada to najmanje očekujemo

Ne nose svi heroji plašt! Ovo su najhrabriji uniformisani Beograđani u 2022. godini (FOTO)
Policija i vatrogasci: Ilustracija - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić ATAImages/A.A.

Velika dela malih ljudi obeležila su 2022. godinu, a da nije bilo njihove humanosti i dobrog srca danas verovatno ne bismo gledali u lica građana koji su se u određenom trenutku našli u nekoj neprilici. 

I upravo u te heroje Beograda gledamo svaki dan, prolazimo pored njih, a da nismo ni svesni da nam mogu spasti život kada to najmanje očekujemo. 

Vladimir iz smrskanog automobila spasao ženu 

Printscreen/RTS
Vladimir Žarkov

Kao vođa vatrogasno-spasilačke grupe, Vladimir Žarkov učestvovao je u više intervencija, spasavao ljude iz saobraćajnih nesreća i poplava, a za akciju spasavanja povređene žene, zarobljene u smrskanom automobilu, dobio je nagradu Opštine Zemun.

Ova nesreća se dogodila u avgustu 2022. godine, a u udesu je učestvovalo više vozila. 

Kada su hrabri vatrogasci dobili poziv da se u Zemun polju dogodila nesreća, Žarkov je sa svojom jedinicom već za minut bio u vatrogasnom kamionu.

Na icu mesta Vladimir Žarkov je sa svojom jedinicom spasao povređenu ženu, zarobljenu u smrskanom automobilu.

Marko bebi spasao život 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

U obrenovačkom naselju Zvečka krajem jula ove godine dogodila se prava drama kada se majka sa svojom jednogodišnjom bebom vraćala od lekara, jer je mališan imao visoku temperaturu. Ona je u jednom trenutku primetila da je detetu pozlilo i da se onesvetio.

Izbezumljena žena je zaustavila vozilo, uzela sina sa zadnjeg sedišta i pokušala da mu pomogne. Tada je naišao drugi automobil iz kog je istrčao čovek i uzeo mališana, koji je već prestao da diše.

Heroj u ovoj situaciji bio je Obrenovčanin Marko D., koji jeuzeo dete iz majčinog naručja i počeo da mu daje veštačko disanje. 

Trka sa vremenom u borbi za mališanov život je počela, ali nije dugo trajala, na svu sreću. Mališan je ubrzo počeo da daje znake života, a Marko ga je čvrsto držao u naručju do dolaska Hitne pomoći. 

Petar na rođendan spasao Jelenu 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Vatrogasac Petar Simonović na dan svog rođendana spasao je život jednoj devojci po imenu Jelena, i kaže da mu je to bio najlepši rođendanski poklon.

Naime, 10. aprila 2022. godine vatrogasci su primili poziv da gore dva stana na Voždovcu i da se u jednom nalazi beba. 

Kada su došli na lice mesta, požar je buktao, od dima se ništa nije videlo, jedino su čulo zapomaganje. Od visoke temperature koja je bila u stanu malter je otpadao, a krov se obrušavao.

Hrabri Simonović je ušao u stan u kom se ništa nije videlo od dima, i sve vreme je razmišljao o tome kako da dođe do devojke koja se nalazila u kupatilu, a koja je u tom trenutku izgubila svest. 

On ju je zgrabio i brzinom svetlosti izneo iz stana. 

Devojka je zatim prebačena u bolnicu, gde se određeni vremenski period oporavljala, a ovaj herojski čin hrabrog vatrogasca Petra nikada neće zaboraviti.

Milan i Suad spasli deku koji se zaglavio u otvoru za cevi

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Beogradski vatrogasci s policajcima s Palilule Milanom i Suadom spasli su na Višnjičkom vencu deku (88) koji se sredinom juna ove godine zaglavio u otvoru za cevi u ulazu zgrade.

Deka, koji inače ima veštački kuk, ušao je u otvor sa cevima za vodu da bi nešto zavrnuo, ali je propao i zaglavio se. U otvoru za cevi bio je oko dva sata i nije mogao da se pomeri.

Srećom, ovaj incident se završio brzom i efikasnom reakcijom dvojice policajaca.

Policajci spasli devojci život - htela da skoči s mosta

24sedam/Nenad Vujanović
 

Efikasnom i hrabrom reakcijom policajci PS Stari grad početkom novembra 2022. spasli su život devojci (18) koja je htela da skoči sa Brankovog mosta.

Kada su stigli na lice mesta, devojka je stajala na trotoaru uz ogradu i, plačući, gledala u vodi.

Policajci su joj oprezno prišli i počeli da pričaju s njom, a jedan pripadnik MUP-a je imao toliko strpljenja, kao da priča sa svojim najrođenijim. 

Nedugo potom, čitava akcija je uspešno završena.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike