Izmenjen plan za liniju 2 budućeg metroa: Tunel "seče" Kralja Milana i Kneza Miloša, veza sa železnicom kod Karađorđevog parka!

23.12.2022

17:42

0

Zona izmene trase od stanice Savski trg do stanice Grčića Milenka, koja je predmet ove javne nabavke i koja je prikazana u grafičkom prilogu, ima ukupnu dužinu od oko 4,6km i 6 stanica

Izmenjen plan za liniju 2 budućeg metroa: Tunel "seče" Kralja Milana i Kneza Miloša, veza sa železnicom kod Karađorđevog parka!
Ilustracija - Copyright Profimedia

JKP Beogradski metro i voz raspisao je tender za izradu digitalnog topografskog plana za izmenjenu trasu Linije 2 beogradskog metroa. Za tu liniju, u starom delu grada, od Savskog trga do Slavije, sada se razmatra u potpunosti drugačija trasa, sa velikom devijacijom ispod istorijskog centra - tunelom koji bi presecao osu Kralja Milana ulice u zoni Novog dvora kao i pravac Knez Miloševe podno Turske ambasade.

Iza Slavije, veza sa prigradskom železnicom (BG voz) više se ne planira u Makenzijevoj ulici, u kojoj neće biti ni novog železničkog podzemnog stajališta, već kod Karađorđevog parka.

Prema nezvaničnim saznanjima eKapije, međutim, ni ovo rešenje nije u potpunosti izvesno - razmatra se, alternativno, i veza sa železnicom u za to oduvek predviđenom podzemnom stajalištu Vukov spomenik, što bi značilo još veće promene na trasi planirane druge linije.Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, konsultant Egis Rail definisao je novo, optimalnije rešenje deonice od stanice Savski trg do stanice Grčića Milenka, izrađeno u skladu sa brojnim novonastalim prostornim i planskim ograničenjima.

Tehnička i prostorna ograničenja za integraciju trase Linije 2 na deonici od Savskog trga do Grčića Milenka su negativni uslovi NBS za prolazak tunela neposredno uz objekat banke, negativni uslovi Infrastrukture železnica Srbije na povezivanju Linije 2 metroa sa gradskom železnicom u planiranoj stanici Makenzijeva, ukrštanje trase Linije 2 sa atmosferskim kolektorom u Resavskoj ulici i hidrotehničkim tunelom na Slaviji, postojeći i planirani kolektori u Južnom bulevaru i novoizgrađeni i objekti koji su u fazi izgradnje (po Odobrenju za izgradnju) na pozicijama planiranim za stanice Južni bulevar i Grčića Milenka.

Profimedia
Ilustracija

- Iz navedenog razloga, stvorila se potreba za snimanjem digitalnog topografskog plana zone metro infrastrukture koja nije prethodno obuhvaćena snimanjem digitalnog topografskog plana – pojašnjavaju iz JKP Beogradski metro i voz.


Zona izmene trase od stanice Savski trg do stanice Grčića Milenka, koja je predmet ove javne nabavke i koja je prikazana u grafičkom prilogu, ima ukupnu dužinu od oko 4,6km i 6 stanica.

- Takođe, zbog izmene pozicije stanice Grčića Milenka, potrebno je snimiti i deo zone novog položaja pomenute stanice – stoji u tenderu.

Granica snimanja Linije 2 na deonicama između stanica treba da obuhvati koridor ukupne širine 160m, po 80m levo i desno od osovine trase Linije 2 metroa. U zoni stanica granica snimanja je proširena, po 160m od osovine trase u dužini od 200m, kao što je prikazano u grafičkom prilogu.

Ukupna površina obuhvata granice snimanja, izmenjenog dela trase Linije 2 iznosi oko 71,8ha.

Linija 2 se pruža od stanice Mirijevo do depoa Bežanija.

- Za potrebe izrade planske i tehničke dokumentacije, snimanje digitalnog topografskog plana za deonicu Linije 2 od Sava centra do Trga Slavija sprovedeno je u decembru 2020, a ostatak deonice Linije 2, koja je usvojena Generalnim projektom, geodetski je snimljeno u decembru 2021. Tokom faze realizacije projektno-tehničke dokumentacije za drugu fazu Linije 1 i Liniju 2 došlo je do izmene referentnog rešenja iz generalnog projekta, pa se javila potreba za izradom digitalnog topografskog plana u zoni stanica Filipa Višnjića, Novi novosadski put, Novi grad, KC Bežanija, Marka Čelebonovića, obuhvata zajedničkog depoa Bežanija za Liniju 2 i Liniju 3, izmene ekstenzije Linije 1 kao i položaja izlaznog evakuaciono-ventilacionog otvora druge faze Linije 1 – navodi se u dokumentaciji.

Tender je otvoren do 9. januara.

Podsetimo, na sednici Tehničke komisije grada Beograda za izgradnju metroa, početkom godine razmatrani su predlozi kompanije Egis za trasu druge linije.

Naime, "opcijom 2" predviđeno je da linija 2 obuhvata stanice: Depo Bežanija-Marka Čelebonovića-Klinički centar Bežanija-Novi Grad-Novi Novosadski put i dalje trasom kako je to ranije predviđeno.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: ekapija.com

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike