Dom omladine - gradski simbol mladih i posle 58 godina: Dodat mu je jedan sprat ne bi li tada bio najviša tačka u centru Beograda

17.12.2022

09:00

0

Dom je gradilo građevinsko preduzeće “Komgrap“, a za podizanje i opremu objekta potrošeno je tadašnjih milijardu i 300 miliona dinara

Dom omladine - gradski simbol mladih i posle 58 godina: Dodat mu je jedan sprat ne bi li tada bio najviša tačka u centru Beograda
Dom omladine - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Grandiozna zgrada Doma omladine, koja je od samog početka planirana da služi mladima, stacionirana je na uglu Makedonske i Dečanske ulice, a 20. oktobra 1964. godine svečano je primila svoje prve stanare.

Prvi stanari ovog objekta bili su "Beograd pres" - u desnom krilu zgrade, "ElektroBeograd" i organizacija pod nazivom "Stalna konferencija gradova". 

Prvi upravnik Doma omladine bio je Branislav Urošević, koji je odmah po otvaranju obećavao da će kroz njega svakodnevno moći da prođe i po 4.500 mladih.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Izgrađena je velika univerzalna sala koja se nalazi ispod nivoa trotoara i najlepša je u Beogradu. Ima 672 mesta, veliku binu, posebnu salu za probe, garderobe, magacine i na njoj će se održavati filmske i pozorišne predstave, koncerti zabavne, narodne, ali i horske muzike, dok je ispred dvorane hol sa garderobom i bifeom - govorio je tada Urošević za “Politiku”.

Dom omladine je decenijama kultno okupljalište mladih Beograda, ali i cele Srbije, te jedno od omiljenih odredišta kulturnog turizma mladih iz Evrope i sveta. Godišnje, oko 1.600 različitih programa poseti više od 400.000 ljudi, pretežno srednjoškolaca i studenata.
 

Od početka je planirano da Dom omladine pruži najviše samim omladincima, od prizemlja zgrade u kome su mogli da izlažu svoje radove do čitaonice na prvom spratu u kojoj su mogli da se posvete delima, časopisima i publikacijama domaćih i stranih autora.

Na trećem spratu je planirano otvaranje Otvorenog univerziteta na kome bi se održavali paneli i diskusije na razne aktuelne i zanimljive teme.

Jedan od osnovnih zadataka Doma omladine Beograda je da kontinuirano stvara uslove za dodatno obrazovanje mladih, kroz neformalnu i vršnjačku edukaciju, ali i da im omogući da se kreativno izraze, da stvaraju i ostvaruju se.

Jedan sprat dodat

Ovu jedinstvenu zgradu za to vreme projektovao je arhitekta Zoran Tasić, uz podršku jednog od najvećih srpskih arhitekata svih vremena Momčila Belobrka. Na projektu su sarađivali i arhitekti Dragoljub Filipović i Husnija Kurtović.

Najveći deo novca za njenu izgradnju obezbedili su tadašnji politički organ pod nazivom CK Saveza omladine Jugoslavije i Skupština grada Beograda.

 

 

Dom je gradilo građevinsko preduzeće “Komgrap“, a za podizanje i opremu objekta potrošeno je tadašnjih milijardu i 300 miliona dinara.

Projekat prostorija za zabavu i razonodu je na zahtev investitora izmenjen kako bi bilo više mesta i za ove aktivnosti.

Tako je u početku Dom omladine trebalo da ima 10 spratova, a onda je dodat još jedan sprat, pa je dobio 11 spratova i bio je za nekoliko metara viši od Palate “Albanija”. Samim tim bila je to tada najviša zgrada u strogom centru Beograda.

Prvi koraci u Domu omladine

Najznačajniji jugoslovenski i srpski umetnici, mislioci i političari svoje prve profesionalne korake napravili su upravo u Domu omladine Beograda. 

Takođe, najvažniji svetski muzičari, glumci, filozofi, pesnici, pisci, umetnici performansa, političari i sociolozi bili su gosti Doma omladine Beograda, u njegovoj pola veka dugoj istoriji. Neki od ključnih događaja u novijoj kulturnoj i društvenoj istoriji Beograda i Srbije odigrali su se upravo u ovoj instituciji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike