Da li će Muzej Nikole Tesle biti preseljen na Dorćol?

14.10.2020

12:59 >> 15:15

0

Autor: V. S. P.

Grad je predložio Vladi Srbije da se muzej velikog naučnika prebaci u zgradu termocentrale, koja bi bila rekonstruisana

Da li će Muzej Nikole Tesle biti preseljen na Dorćol?
Copyright Printscreen/Youtube/Wikipedia

Stara zgrada termoelektrane na Dorćolu “Snaga i svetlost” mogla bi da bude pretvorena u Muzej Nikole Tesle, ukoliko Vlada Srbije prihvati predlog Grada Beograda.

Nekadašnji simbol industrijalizacije Beograda danas je ruina. Ipak, zgrada sa kranom dominira na prostoru Marine “Dorćol”. Pre nekoliko meseci gradske vlasti su inicirale njeno raščišćavanje. Bila je prepuna krša i loma koji se tamo gomilao decenijama. Bila je zapuštena toliko da je odvezeno 500 kamiona šuta, pišu “Novosti”.

– Ne postoji ništa važnije što možemo da predstavimo svetu. Sadašnji Muzej Nikole Tesle u Krunskoj ulici ima oko 115.000 posetilaca godišnje, verujem da će ih biti više od milion ako se useli ovde. Rekonstrukcija ovog prostora je nacionalni projekat, značajan za Srbiju – govori Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

Zgrada termocentrale je spomenik industrijskog nasleđa, u arhitektonskom smislu simbol je revolucionarnih, modernističkih shvatanja u međuratnoj graditeljskoj praksi.

– Muzej će se prostirati na 10.000 kvadrata, a u blizini će biti naučnoistraživački centar i kampus za studente i profesore iz celog sveta. U okviru plana detaljne regulacije za linijski park predvideli smo da ovaj prostor u vlasništvu Republike Srbije bude namenjen kulturi i obrazovanju. Predložićemo Vladi Srbije da ovde bude Muzej Nikole Tesle i ukoliko prihvate naš predlog, raspisaćemo međunarodni konkurs za uređenje zgrade. Tek kad dobijemo arhitektonsko rešenje znaćemo koliko će rekonstrukcija koštati. Prema mojoj slobodnoj proceni za taj posao biće potrebno između 20 i 25 miliona evra – kaže Vesić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike