Teslin prvi i jedini put u Beogradu: "Kolevka mojih dedova, prestonica Srbinova poziva me"

10.07.2023

17:45

0

Ja sam srećan što sam Srbin i tim imenom ponosiću se doveka - reči su velikog svetskog naučnika

Teslin prvi i jedini put u Beogradu: "Kolevka mojih dedova, prestonica Srbinova poziva me"
Muzej Nikole Tesle - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Jedan od najvećih naučnika svih vremena, Nikola Tesla, samo jednom u životu posetio je Beograd. Reporteri 24sedam popričali su sa Ivanom Ćirić, kustoskinjom muzeja posvećenog velikom naučniku, koja im je dočarala gde je i sa kim najpoznatiji Srbin na svetu boravio dok je bio u prestonici.

Tokom 1891. godine evropski naučni krugovi su "poludeli" za Teslom i njegovim radom. Mediji su pomno pratili ovog naučnika, a svet je bivao sve gladniji njegovih izuma i postignuća. Tako se Tesla, naredne godine, obreo na svojevrsnoj turneji po Evropi, držeći predavanja o svojim pronalascima iz oblasti struja visokog napona i visokih frekvencija.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Prilikom druge posete Evropi, 1892. godine, Tesla je ponovo posetio svoj rodni kraj, kao i još neke velike evropske gradove. U Budimpešti ga je posetila delegacija beogradske omladine i Udruženja inženjera. Oni su mu tom prilikom uputili zvaničan poziv da dođe u Beograd, i već nakon nekoliko dana on je stigao u prestonicu - objašnjava za 24sedam kustoskinja Ivana Ćirić.

Tako je Tesla odlučio da prvi put poseti Beograd, ali, ispostaviće se, i jedini put. Tom prilikom je izrazio izuzetnu čast što je dobio poziv da poseti prestonicu Srbije.

24sedam/Katarina Mihajlović
Kustostkinja Ivana Ćirić

- Sva slava koju sam doživeo, osobito u poslednje vreme u Londonu i Parizu, nije mi ništa, sićušno je sve ono prema odlikovanju vašem, gospodo. Kolevka mojih dedova, kraljevina Srbija... prestonica Srbinova poziva me - to je odlikovanje za mene veliko i ništa mi na svetu, u životu mome, neće biti draže od ovog odlikovanja. Ja sam srećan što sam Srbin i tim imenom ponosiću se doveka - navodi se u knjizi "Nikola Tesla u Beogradu 1892", koju su napisali Zorica Civrić i Bratislav Stojiljković.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Svetski naučnik je tako 1. juna brzim vozom stigao u Beograd iz Budimpešte.

- U pola jedanaest uveče je bio na Železničkoj stanici, a na putu ka prestonici u nekim mestima su u njegovu čast stanice bile okićenje zastavama i grbovima raznih udruženja. U Beogradu ga je dočekao tadašnji predsednik beogradske opštine Milovan Marinković, kao i profesori iz Velike škole. Narod koji se okupio da ga dočeka oduševljeno je klicao. Verujem da je Tesla sve to emotivno doživeo - navodi naša sagovornica.

Prolazeći kroz gužvu obožavalaca koja je usklikivala njegovo ime i vikala "Živeo, živeo", Tesla je bio, reklo bi se, pomalo postiđen, pa se okupljenima obratio rečima: "Manje oduševljenja, braćo."

Poseta Beogradu ostavila dubok trag u Teslinom životu

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Ceo naredni dan koji je proveo u Beogradu Tesla verovatno nikada nije zaboravio, i ta poseta je ostavila dubok trag u njegovom životu, pogotovo što mu je majka preminula nekoliko meseci ranije, te se pretpostavlja da je sve to doživeo veoma emotivno.

- Nakon dolaska na Železničku stanicu, Tesla je fijakerom, zajedno sa profesorom Ljubomirom Klerićem i predsednikom beogradske opštine Milovanom Marinkovićem, otišao do hotela "Imperijal", gde je i boravio u ta dva-tri dana, koliko je bio u Beogradu - kaže Ivana Ćirić.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Hotel "Imperijal" nalazio se u Ulici Vase Čarapića, u blizini današnjeg Filozofskog fakulteta, koji je u to vreme važio za veoma poznat i ugledan hotel.

- Sačuvana je beleška hotela iz knjige gostiju da je elektrotehničar Nikola Tesla odseo tamo. Tu je noćio, ali nije poznato da li je imao neke specijalne zahteve i želje, kao ni to šta je jeo ili pio - objašnjava naša sagovornica. 

Audijecija kod kralja Aleksandra I Obrenovića

Po Teslu su 2. juna ujutru ponovo došli Marinković i Klerić, koji su bili zvanična delegacija koja se brinula o velikom naučniku.

- Oni su se uputili u Ministarstvo prosvete i crkvenih poslova kod tadašnjeg ministra Andre Nikolića. Tu su se zadržali neko vreme, a onda je Tesla sa ministrom otišao na zakazanu audijenciju kod mladog kralja Aleksandra I Obrenovića. To je veoma značajno, jer se čak sat vremena zadržao u razgovoru sa kraljem, kojeg je zanimalo mnogo toga iz Teslinog života - objašnjava Ivana Ćirić.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Nakon razgovora sa mladim kraljem, otišao je, oko 13 časova, u Veliku školu, koja se nalazila na mestu sadašnjeg rektorata. 

- Tesla se tu obratio okupljenim učenicima, ali i drugim građanima. On je tada lično rekao "da sam bio i da vazda ostajem samo Srbin i ništa više". Verovatno je bio veoma ganut načinom na koji ga je dočekala beogradska omladina, koja je klicala "Živeo, Živeo" i "Dobrodošao" - objašnjava Ćirićeva za 24sedam

U nastavku, on je besedio o borbi naših predaka na Kosovu koji su morali podleći otomanskoj sili i o tome da će nazadovanje koje naš narod ima u nauci usled tog poraza nadoknaditi samo jedan genije, jedan srećan trenutak koji će Srbe uvrstiti u red najobrazovanijih naroda.

Koncert na Kalemegdanu

Nakon toga, u pola šest otišao je u šetnju Kalemegdanom, gde je bio priređen koncert u njegovu čast.

Izvođeni su srpski marševi, dela Stanislava Biničkog, Stevana Mokranjca, Josifa Marinkovića i Davorina Jenka, a ovom prilikom prvi put je neki javni događaj prenošen telefonskim putem iz Beograda u Niš.

- Verujem da je bio preplavljen emocijama, zamislite da imate tako ispunjen dan. Mislim da je sve bilo lepo organizovano - kaže naša sagovornica.

Kruna dana - kafana "Smutekovac"

Kao kruna tog dana je oko devet uveče organizovan banket u kafani "Smutekovac". 

Prisustvovalo je više od 100 zvanica među kojima su bili ministri, profesori, predstavnici raznih korporacija i udruženja, opštinski odbornici i drugi ugledni građani.

Tesla se obratio zvanicama govorom u kojem je opet naglasio svoje srpsko poreklo. 

- U svim tim trenucima uspeha i neuspeha vazda me je krepila nada da će moj rad biti od koristi za Srpstvo, za moj mili narod, u kome sam rođen. Ja osećam mnogo više nego što mogu da kažem. Stoga vas molim da jačinu mojih osećanja ne merite po slabosti mojih reči. Istrgnut sam usred poslova da 'amo dođem i još ne mogu da se oslobodim misli i ideja koje me, evo i ovde, prate. U meni ima nešto što može biti i obmana kao što najčešće biva kod mlađih oduševljenih ljudi, ali ako budem sretan da ostvarim bar neke od mojih ideala to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune najslađa misao biće mi da je to delo jednoga Srbina. Živelo Srpstvo - rekao je tada Tesla, a navodi se u knjizi "Nikola Tesla u Beogradu 1892".

Nakon govora, čuveni pesnik Jovan Jovanović Zmaj odrecitovao je pesmu koju je napisao specijalno za Teslu.

- Tesla je usred Zmajevog recitovanja ustao i poljubio mu ruku. Bio je veoma ganut. Kada se vratio u Ameriku preveo je više od 30 Zmajevih pesama na engleski jezik - kaže naša sagovornica.

Banketom u čuvenoj kafani završava se 2. jun, Tesla se vraća u hotel "Imperijal", i već 3. juna, u pola pet ujutru, odlazi vozom iz Beograda, u koji se više nikad nije vratio.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike