"Sadašnjost je njihova, budućnost je moja": Na današnji dan Beograd je odao najveće priznanje Nikoli Tesli

05.12.2020

10:00 >> 11:14

0

Prvi posetioci su prvi put 20. oktobra 1955. godine videli neke od pronalazačevih najpoznatijih modela

"Sadašnjost je njihova, budućnost je moja": Na današnji dan Beograd je odao najveće priznanje Nikoli Tesli
Copyright Vikipedia

Muzej jednog od najvećih umova 20. veka osnovan je na današnji dan 1952. godine, a u njegovim prostorijama danas se nalazi najveća svetska zbirka dokumenata o životu i radu Nikole Tesle, kao i urna sa pepelom velikog pronalazača.

Nekada vila industrijalca i političara Đorđa Genčića, a danas Teslin muzej, ušuškan drvoderima u Krunskoj ulici, bio je prvi Tehnički muzej u nekadašnjoj Jugoslaviji u koji su građani prvi put ušli 20. oktobra 1955. godine.

Tom prilikom predstavljena je stalna postavka na kojoj su posetioci mogli posmatrati verno izrađene modele po Teslinim nacrtima. Jedan od njih, možda i najčuveniji, pokazuje dejstvo obrtnog magnetnog polja.

Printscreen/Google Maps

Izloženi su i prvi Teslini indukcioni motori, maketa hidrocentrale koja ilustruje Teslin polifazni sistem prenošenja, razni generatori, transformatori i teledirigovana maketa broda.

– Neka budućnost kaže istinu, procenite svakoga čoveka prema njegovom radu i zaslugama. Sadašnjost je njihova, ali budućnost je moja, za koju sam tako naporno radio – bile su reči čuvenog Tesle.

Prethodno, na incijativu jednog broja uglednih inženjera sa Tehničkog fakulteta 1935. godine rodila se ideja povodom proslave 79 godina od rođenja Nikole Tesle da se osnuje naučni Institut, koji bi slavio ime poznatog naučnika.

Tesli sistem naizmenične struje Vikipedia

Kao prvi korak, 26. januara 1936. godine u maloj sali Inženjerskog doma u Beogradu osnovano je Društvo za podizanje Instituta Nikole Tesle, a 5. decembra 1952. vlada FNRJ je na predlog Saveta za nauku i kulturu donela rešenje o osnivanju muzeja. Rešenje je potpisao Josip Broz Tito.

Tesline stvari iz Njujorka prenete u Beograd

Vikipedia

Staranje o imovini pronalazača je prema sudskoj odluci američkih vlasti iz januara 1943. pripalo Savi Kosanoviću, sinu Tesline najmlađe sestre Marice, koji je tada bio član Vlade Kraljevine Jugoslavije u izbeglištvu i borio je u Njujorku.

Posle smrti Nikole Tesle, njegova celokupna imovina predata je Službi za čuvanje imovine stranaca. Iz hotela “Njujorker” ona je preneta u “Magacine i skladišta Menhetn”.

Zalaganjem Save Kosanovića 1951. svi lični predmeti i spisi naučnika preneti su u Beograd.

Jedinstvena institucija nauke i kulture

Teslin muzej predstavlja jedinstvenu instituciju nauke i kulture, koji čuva originalnu i lučnu zastavštinu srpskog pronalazača.

Poseduje izuzetno vredne kolekcije – preko 160.000 originalnih dokumenata, preko 2.000 knjiga i časopisa, preko 1.200 istorijsko-tehničkih eksponata, preko 1.500 fotografija i staklenih foto-ploča originalnih tehničkih predmeta, instrumenata i uređaja.

Takođe, Muzej Nikole Tesle ima značajnu ulogu u pružanju informacija istraživačima u oblasti istorije nauke, pronalazavštva, patentnih prava kao i o projektima nastalim iz pokreta za očuvanje životne sredine i istraživanja takozvanih čistih izvora energije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike