TE "Snaga i svetlost" novi dom kulturnog dobra iz života srpskog naučnika

28.12.2020

08:32 >> 08:36

0

Pored same simbolike u nazivu, Ministarstva kulture i informisanja smatra da taj objekat u potpunosti odgovara potrebama muzeja

TE "Snaga i svetlost" novi dom kulturnog dobra iz života srpskog naučnika
Copyright Vikipedia

Zgrada Termoelektrane “Snaga i svetlost”, koja se nalazi na donjem Dorćolu, biće novi dom Muzeju Nikole Tesle, a sa radovima i premeštanju ove kulturne ustanove trebalo bi da se počne posle proleća naredne godine, kada Grad bude usvojio Plan detaljne regulacije za Linijski park koji obuhvata i staru termocentralu.

Budući dom Muzeja Nikole Tesle, stacioniran u Dunavskoj ulici, utvrđen je za spomenik kulture, koji je sagrađen u periodu od 1930. do 1932. godine po projektu Švajcarskog društva za elektrifikaciju i saobraćaj iz Bazela. Sastoji se iz zgrade Elektrane, portalnog krana sa rukavcem, pumpne stanice i filterskog postrojenja.

Zgrada Termoelektrane “Snaga i svetlost” Foto: Facebook/Goran Vesić

Arhitektura TE “Snaga i svetlost”, koja je utvrđena za spomenik kulture, odražava modernistička shvatanja, aktuelna za evropsku graditeljsku produkciju međuratnog perioda.

Pored same simbolike u nazivu nove kuće srpskog naučnika, Ministarstva kulture i informisanja smatra da taj objekat u potpunosti odgovara potrebama muzeja.

– Ova izuzetno značajna ustanova kulture, koja čuva najveću zbirku dokumenata o životu i radu Nikole Tesle, na ovaj način dobiće adekvatan prostor kako bi nastavila sa promovisanjem lika i dela jednog od najvećih umova 20. veka – rekli su iz ministarstva.

Pročitajte još:

Pokretna kulturna dobra vezana za život i delo Nikole Tesle, koja čine zbirni fond Muzeja, razvrstavaju na način koji omogućava pravilno obavljanje propisanih poslova zaštite kulturnih dobara i savremenu muzeološku prezentaciju muzejskih zbirki.

– To su zbirke predmeta iz oblasti elektrotehnike, mašinstva, hemijske tehnologije, sitnih tehničkih predmeta, ličnih predmeta Nikole Tesle, likovne i primenjene umetnosti iz zaostavštine Nikole Tesle, memorijalnih predmeta, kao i zbirka likovne i primenjene umetnosti Muzeja Nikole Tesle – ističu iz ministarstva i podsećaju da je muzej od 21. maja ove godine postao republička ustanova kulture.

O premeštanju muzeja oglasio se i zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji je istakao da je ponosan, jer je Vlada prihvatila predlog Grada Beograda da stara eletrična centrala “Snaga i svetlost” na Dorćolu postane Muzej Nikole Tesle.

– Kada sam tokom leta prvi put izneo ovaj predlog u javnosti rekao sam da nema boljeg, kao i mesta sa više simbolike za Teslin muzej od napuštene električne centrale na Dunavu. Biće ispunjeni svi urbanistički uslovi da Vlada raspiše tender za projektovanje rekonstrukcije termocentrale i njenog pretvaranja u muzej, te ćemo imati osnov da izdamo građevinsku dozvolu – naveo je Vesić i dodao da je stara termocentrala je još letos očišćena od šuta koji se tu skupljao decenijama.

Jedinstvena institucija nauke i kulture

Promo/Muzej Nikole Tesle

Muzej Nikole Tesle, u kojem se nalazi i Teslina urna, osnovan je 5. decembra 1952. godine odlukom vlade FNR Jugoslavije. Smešten je u rezidencijalnoj vili iz 1927. godine u Krunskoj.

Muzejska građa stigla je u Beograd prema odluci američkih sudskih vlasti, pošto je za jedinog Teslinog naslednika proglašen njegov nećak Sava Kosanović. Prema Teslinoj želji, Kosanović je njegovu dokumentaciju i lične predmete preneo u Beograd 1949. godine.

Teslin muzej predstavlja jedinstvenu instituciju nauke i kulture, koji čuva originalnu i lučnu zastavštinu srpskog pronalazača.

Poseduje izuzetno vredne kolekcije – preko 160.000 originalnih dokumenata, preko 2.000 knjiga i časopisa, preko 1.200 istorijsko-tehničkih eksponata, preko 1.500 fotografija i staklenih foto-ploča originalnih tehničkih predmeta, instrumenata i uređaja.

Takođe, Muzej Nikole Tesle ima značajnu ulogu u pružanju informacija istraživačima u oblasti istorije nauke, pronalazavštva, patentnih prava kao i o projektima nastalim iz pokreta za očuvanje životne sredine i istraživanja takozvanih čistih izvora energije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike