"Nemam kartu, nemam ličnu i idem u srednju školu!": Najčešći učenički izgovori da ne plate kartu u prevozu!

21.11.2022

18:30

1

U prestonici autobuse, tramvaje i trolejbuse koristi oko 800.000 građana, dok se mesečno proda tek 120.000 karata, što predstavlja svega 15 odsto

"Nemam kartu, nemam ličnu i idem u srednju školu!": Najčešći učenički izgovori da ne plate kartu u prevozu!
Autobus - Copyright S.M.S./ATAImages

Zbog neplaćene karte u vozilima beogradskog javnog prevoza neretko izbijaju svađe između putnika i kontrolora, a poslednji sukob dogodio se pre par dana u jednom autobusu u Ruzveltovoj ulici gde je došlo do žestoke rasprave između nekoliko tinejdžerki i kontrolorke.

Naime, kada je kontrolorka prišla tinejdžerkama kako bi im tražila kartu, one su joj odogovorile da idu u srednju školu i da ih zaobiđe.

Navodno su bile veoma drske prema kontrolorki i rekle su joj da do sada nikada nisu plaćale kartu i da ih niko nije nikada gnjavio zbog toga.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Tim povodom novinari portala 24sedam kontaktirali su Zorana Antića iz Samostalnog sindikata GSP-a kako bi saznali da li su srednjoškolci u obavezi da plaćaju karte, kao i na koje se sve načine Beograđani dovijaju kako ne bi platili vožnju.

- Srednjoškolci bi trebalo da plaćaju kartu, kao i svi drugi građani. Oni nemaju pravo na besplatnu vožnju. Sada je popularno "švercovanje", ne samo među mlađom populacijom, nego i starijom - kaže naš sagovornik.

On ističe da bi svi trebalo da plaćaju prevoz kako bi se i uslovi za putnike u vozilima poboljšali. 

- Ako hoćemo da imamo normalan, udoban i bezbedan javni prevoz, moramo da plaćamo karte. Problem sa neplaćanjem karata bi trebalo da se reši sistemski, ne represijom, već dobrim i produktivnim idejama - objašnjava Antić.

24sedam/S.Š.
 

Ističe da se mnogi građani u Beogradu švercuju, a kada im priđu kontrolori, većina njih kaže kako nema ni kartu za prevoz, kao ni ličnu kartu sa sobom.

- Kontrolor tu onda ne može ništa sem da pozove komunalnu miliciju. Smatram da bi trebalo da se napravi plan za rešenje ovog problema. Prvih mesec ili dva bi trebalo informisati ljude da moraju da plaćaju karte, pa treći mesec krenu opomene i onda u četvrtom mesecu krene kažnjavanje. Kad imate neku meru, bilo kakvu pravnu normu, imate dispoziciju i sankciju. Mi ovde imamo dispoziciju, nemamo sankciju, a dok god nemamo sankciju ne možemo ni da primenimo tu meru na pravi način, a opet se svi sklanjaju od tih sankcija i švercovanje je postalo popularno - zaključio je Antić za 24sedam.

U prestonici autobuse, tramvaje i trolejbuse koristi oko 800.000 građana, dok se mesečno proda tek 120.000 karata, što predstavlja svega 15 odsto.

M.M./ATAImages
 

Potrebna dokumenta za izdavanje mesečne karte za srednjoškolce

Za učenike sa prebivalištem u Beogradu: originalna potvrda o pohađanju verifikovane srednje škole na teritoriji Srbije ili originalna potvrda o pohađanju škole u inostranstvu/ispostave u Beogradu koja mora biti na srpskom ili engleskom ili prevedena na srpski od strane sudskog tumača.

Za učenike sa prebivalištem van teritorije Beograda koji pohađaju školu u Beogradu: originalna potvrda o pohađanju verifikovane srednje škole na teritoriji grada Beograda.

Za strane učenike: fotokopija pasoša (original na uvid).

Za učenike iz EU: fotokopija pasoša ili lične karte (original na uvid).

Za punoletna lica: fotokopija lične karte (original na uvid).

Za maloletna lica: fotokopija pasoša, zdravstvene knjižice ili izvoda iz matične knjige rođenih (original na uvid).

Profimedia
 

Cene mesečnih dopuna za učenike srednjih škola

Zona 1 - 1.090 dinara

Zona 1 i 2 - 1.120 dinara

Zona 1, 2 i 3 - 1.410 dinara

Zona 1, 2, 3 i 4 - 1.730 dinara

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike