Svi incidenti iz beogradskih buseva: Od psovanja do pesničenja i seksualnog uznemiravanja!

21.10.2022

08:00

0

Napadi na šofere postali sve suroviji

Svi incidenti iz beogradskih buseva: Od psovanja do pesničenja i seksualnog uznemiravanja!
Ilustracija - Copyright S.M.S./ATAImages Pexels

Incidenti u vozilima javnog prevoza u Beogradu postaju sve češći i jeziviji, a javnost je sinoć ostala šokirana kada je tinejdžer N. R. (15) ispao iz autobusa u Borskoj ulici kod broja 7 u Rakovici.

Tom prilikom nesrećni dečak zadobio je teške povrede mozga i životno je ugrožen, a do nezgode je, kako je ispričao njegov drug, očevidac, došlo dečakovom nepažnjom.

Prema izjavi druga povređenog dečaka, svedoka događaja L. B. (15), do nezgode je došlo kada su on i N. R. ušli su na zadnja vrata autobusa 50, na stajalištu "Miljakovac 2".

M.M./ATAImages
 

- Vozač je zatvorio vrata, autobus je krenuo, i onda je u tom trenutku N. R. video da naš drug A. S. (15) nije ušao u autobus. Potom je N. R. nasilno otvorio vrata tokom vožnje, i u nameri da se priduži drugu koji je ostao na stanici, iskočio iz autobusa. Tada su nastale povrede - ispričao je L. B.

Autobus se nije zaustavio kada je tinejdžer iskočio.

Prof. dr Darko Mirković, glavni dežurni hirurg VMA, rekao je da dečak ima prelom lobanje i krvarenje u mozgu.

Seksualno uznemiravanje

Još jedan incident u gradskom prevozu dogodio se pre nedelju dana, kada je nepoznati muškarac starosti oko 30 godina hvatao za zadnjicu i grudi jednu devojku (22) na autobuskoj liniji 33.

Naime, ona se požalila na društvenim mrežama da je mladić pokušao prvo da joj zavuče ruku u helanke na samom ulazu u autobus, a potom je to uradio i kada su ušli u autobus.

Profimedia Printscreen/Instagram/makaric__milica
 

- Počeo je da me pipka, a ja sam se okrenula istog momenta i lupila mu šamar. Počela sam da vičem da li je normalan i šta to radi, a on mi je sklonio šiške sa lica i rekao da želi da me gleda dok to radi! Zatim je stavio ruke na moje grudi i rekao da svi mogu samo da me gledaju, a jedino on da me ima. Počela sam da vičem i da ga udaram po rukama i pokušavala da ga sklonim od sebe, ali gužva je bila ogromna, vozač autobusa nije hteo da stane iako je video šta se dešava, tako da sam bila primorana da čekam sledeću stanicu kako bih izašla iz autobusa - napisala je ona. 

Kada je pozvala policiju, on je počeo da beži, ali ga je ona slikala da bi policija imala njegov što bolji opis.

Manijak identifikovan

Policajci iz Policijske stanice Palilula, po nalogu Prvog OJT, podneće krivičnu prijavu protiv E. A. (28) zbog krivičnog dela - polno uznemiravanje.

- Sačinjena je službena beleška o obaveštenju primljenom od građana, a osumnjičeni E. A. (28) u policijskoj stanici je priznao šta je radio u autobusu i potvrdio navode devojke - kaže izvor upoznat sa ovim slučajem.

Flašom na šofera

Sredinom septembra dogodio se stravičan napad, kada je na šofera GSP-a nasrnuo pobesneli mladić na autobuskom stajalištu "Sava centar" na Novom Beogradu.

24sedam/Katarina Mihajlović/Profimedia
 

Tom prilikom vozač je zadobio ubodnu ranu polomljenom flašom.

- Mladić je ušao u autobus sa slomljenom flašom u ruci i ubo vozača u predelu leđa. Pobesnili putnik je zatim pokušao i po drugi put da napadne vozača, ali ovaj put sa protivpožarnim aparatom. Međutim, jedan od putnika, policajac u civilu, skočio je na napadača i zaustavio ga. Vozač je sa povredama, u svesnom stanju, prevezen kolima Hitne pomoći u Urgentni centar - rekli su tada za 24sedam u dispečerskom centru GSP-a. 

Kontrolorke nasrnule na putnicu

Početkom oktobra u gradskom autobusu na liniji 78 u Zemunu došlo je do incidenta i fizičkog kontakta između putnice i dve kontrolorke. 

Na snimku koji je objavljen na društvenim mrežama vidi se kako kontrolorka hvata putnicu za kragnu.

U opisu snimka navedeno je da je do problema došlo jer je žena otkucala karticu koja nije njena.

Potukli se vozači

Na Bulevaru kralja Aleksandra, kod Cvetkove pijace, krajem septembra potukla su se dvojica vozača gradskog prevoza.

Tada je vozač privatnog prevoznika koji je upravljao autobusom 46 napao vozača tramvaja na liniji 14.

Vozač tramvaja je tom prilikom zadobio udarac u glavu.

Napadi na vozače sve suroviji

U 2021. godini zabeleženo je skoro 100 fizičkih napada na vozače gradskog prevoza, a toliko ih je bilo i 2020. godine.

Kako su svojevremeno rekli u GSP-u, napadi na šofere postali su sve suroviji.

- Ovakvi i slični napadi na vozače koji samo rade svoj nimalo lak posao, iznova nas zaprepašćuje i ukazuje na to da svaki oblik agresije i nasilja mora biti osuđen i kažnjen. Stoga, zaposleni GSP-a apeluju na nadležne da se preduzmu neophodne mere kako bi se ovakvi slučajevi sprečili, a počinoci najstrože kaznili - poručili su tada iz GSP-a.

Takođe JKP GSP "Beograd" apeluje na korisnike javnog prevoza i sve učesnike u saobraćaju da imaju u vidu da svako ometanje i napad na vozače javnog predoza narušava kako bezbednost putnika, tako i opštu bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike