Nekultura u javnom prevozu: "Sve četiri uvis" i "vozi Miško" - zbog čega pojedini Beograđani dižu noge na sedišta i kako to sprečiti?

05.11.2022

09:15

1

Kada su odrasli bahati, ne postoji nijedan razlog da deca ne budu bahata, jer je učenje po modelu najefikasniji način učenja - kaže za 24sedam psiholog Biljana Lajović

Nekultura u javnom prevozu: "Sve četiri uvis" i "vozi Miško" - zbog čega pojedini Beograđani dižu noge na sedišta i kako to sprečiti?
Nekultura u javnom prevozu - Copyright printscreen/instagram/uzivoizprevoza

U beogradskom javnom prevozu neretko se dešava da se putnici toliko "raskomote" i ponašaju se "kao kod kuće", pa je tako na društvenim mrežama nedavno osvanula slika jedne "gospođe" koja je mrtva hladna u autobusu 511 podigla noge na sedište koje se nalazilo prekoputa nje.

Fotografija je podigla buru na društvenim mrežama, i dok većina osuđuje ženu, ima i onih koji su poručili autoru fotografije da gleda svoja posla.

"To se zove bezobrazluk. Bahatost", napisala je jedna sugrađanka, dok je druga bila vulagrnija te je navela: "Užas, govedo nevaspitano."

Jedan sugrađanin je donekle stao u odbranu "gospođe" iz autobusa 511, te je napisao: "Šta tebe briga ko će kako da sedi, bolje gledaj svoja posla."

Ovo nije usamljen slučaj u gradskom prevozu, jer se skoro svaki dan mogu videti deca školskog uzrasta, ali i po koji stariji sugrađanin ili sugrađanka, kako nonšalantno "sa sve čitiri uvis" uživaju u vožnji. 

Novinari portala 24sedam ovim povodom kontaktirali su s psihologom Biljanom Lajović, kako bi saznali da li je ovakvo ponašanje odraz nepristojnosti ili nečeg drugog.

24sedam/S.Š.
 

- Kada su odrasli bahati, ne postoji nijedan razlog da deca ne budu bahata, jer je učenje po modelu najefikasniji način učenja. Kad nas vide kako smo bahati, na bilo koji način, deca to samo primene na ono što je njima dostupno i onda se tako ponašaju. Kad god se deca ne ponašaju kako treba, mislim da mi odrasli moramo dobro da se zamislimo gde smo pogrešili - kaže za 24sedam Biljana Lajović.

Ona ističe da je ponašanje dece uvek odraz ponašanja i uticaja odraslih.

- Postajala su neka vremena u kojima to nije bilo tako često. Uvek imate incidente u nečijem ponašanju i uvek imate decu koja se ponašaju nepristojno ili nedovoljno vaspitano i primereno. Imate i decu kojoj ne pada na pamet da podignu noge na sedište. Kad počinje da biva sve više dece koja ne vode računa o tuđoj imovini - jer time se i uništava imovina, to je naše zajedničko, prljaju se sedišta, tu treba neko da sedne - onda možemo da postavimo pitanje o tome kako njih roditelji vaspitavaju - kaže naša sagovornica.

Ističe i da se deca školskog uzrasta uglavnom nepristojno ponašaju u vršnjačkoj grupi.

Šta je dozvoljeno u gradskom prevozu, a šta nije?

Prema Odluci o javnom gradskom prevozu, putnik u vozilo može da unese stvari kao što su: ručni prtljag, dečja kolica, invalidska kolica, lovačka ili sportska oprema (gde spada puška u futroli bez naboja, skije, pribor za ribolov i slično), kao i drugi prtljag. Ističe se da svi ti predmeti ne bi smeli da svojim dimenzijama i svojstvima ugrožavaju sigurnost putnika.

Posebno je naglašeno da je zabranjeno: nalaziti se u vozilu linijskog prevoza bez važeće karte, unositi u vozilo prtljag, stvari i životinje, suprotno odredbama ove odluke, osim specijalno dresiranih pasa vodiča slepih lica, ometati vozača, odnosno drugo ovlašćeno lice u vozilu u obavljanju službe, bacati otpatke ili na drugi način zagađivati i uništavati opremu vozila, vozilo i njegove oznake, pušenje u vozilu.

M.M./ATAImages
 

U delu koji se odnosi na zabranjeno ponašanje u prevozu, istaknuto je da vozač neće dozvoliti ulazak u vozilo licu koje je vidljivo pod uticajem alkohola, zatim obolelom od zarazne bolesti, detetu do šest godina starosti ako nije u pratnji odrasle osobe, ali i osobi čiji prtljag može izazvati povredu putnika ili oštećenja autobusa.

Zabranjeno je i ometati naplatu i kontrolu vozne karte, ulaziti u vozilo na vrata koja nisu obeležena oznakom za ulaz u vozilo, odnosno izlaziti iz vozila na vrata koja nisu obeležena oznakom za izlaz, ulaziti i izlaziti iz vozila u pokretu, kao i voziti se ili hvatati na spoljnom delu vozila, onemogućavati otvaranje i zatvaranje vrata, kao i nasilno otvaranje vrata na vozilu, prosjačenje i prodaja proizvoda i slično.

Takođe, navedeno je da u vozilo nije dozvoljeno unositi: vatreno oružje, eksplozivne lakozapaljive predmete i tekućine, kao i predmete koji mogu ugroziti život, zdravlje i imovinu putnika i vozno osoblje, ali i predmete koji mogu ozlediti, isprljati, oštetiti ili uznemiriti putnike u vozilu ili vozno osoblje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike