Kada nema mesta u zgradi, ima na krovu! Da li su ovo najveći "biseri" arhitekture u Beogradu? (FOTO)

16.08.2022

07:05

1

Čardaci ni na nebu ni na zemlji mogu se videti na beogradskim opštinama poput Vračara i Palilule

Kada nema mesta u zgradi, ima na krovu! Da li su ovo najveći "biseri" arhitekture u Beogradu? (FOTO)
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Uprkos rigoroznim merama, bespravna gradnja je u procvatu širom Beograda, a najviše maha uzima na Vračaru i Paliluli, gde se" biseri" domaće arhitekture nalaze gotovo na svakom koraku. 

Da spoj modernog i tradicionalnog nije uvek najsrećnije arhitektonsko rešenje, pravi su primer beogradski stambeni objekti, koji neretko i u samom srcu prestonice bude začuđene poglede prolaznika, a sve to zbog potpuno neskladno nadzidanih spratova.

24sedam/Katarina Mihajlović
"Biser" na Vračaru

Ovi "biseri" vrlo često privlače pažnju prolaznika koji izgled ovakvih nesvakidašnjih arhitektonskih poduhvata beleže kamerama. 

Upravo jedna takva građevina svojevremeno je privukla pažnju Vračarcima, a pitanju je vila u Vele Nigrinovoj ulici, ispod Beogradskog dramskog pozorišta, koja je nadzidana pre više od 10 godina. Nadograđeni deo deluje kao potpuno zasebna celina u odnosu na prvobitna dva-tri sprata koje je kuća imala. Da stvar bude još gora, veći deo objekta je, privremeno ili trajno, prekriven najlonom.

 

 

Na Vračaru je zabeležna slična nadogradnja, na kojoj prolaznici ne mogu da dokuče da li se na toj zgradi nadzidalo jednom, dva ili čak tri puta.

- Analizirajući vence na prednjoj fasadi, pitam se da li je ova zgrada nadograđena jednom, dvaput ili triput - pita se jedan sugrađanin.

 

 

Prizor "stan na stan" zabeležen je i na opštini Voždovac, gde su praktično dva stana nadzidana na postojećem krovu, pa danas ta zgrada izgleda kao pečurka. 

Sličan "biser" arhitekture prolaznici su zabeležili i na raskrsnici ulica Zdravka Čelara i Cvijićeve. 

 

 

U pitanju je jedna starija višespratnica, na kojoj su nadzidana dva sprata, naravno, sa fasadom potpuno drugačije boje nego ostali spratova.

"Odličan pet", Minimalizan takoreći", "Bravo, odžak za furunče", neki su od komentara. 

 

 

Čardak ni na nebu ni na zemlji izgrađen je i na opštini Zvezdara, gde je na krovu jedne višespratnice sagrađena kuća.

"Kada će da izađe knjiga o ovim lepotama Beograda?", pita se jedan Beograđanin.

Šta kaže zakon?

Skupština Srbije je pre šest godina usvojila Zakon o ozakonjenju objekata, sa ciljem da se omogući jeftinija i jednostavnija legalizacija nelegalno izgrađenih objekata.

Usvojenim zakonom tada je predviđeno da taksa za objekte do 100 metara kvadratnih iznosi 5.000 dinara, do 200 kvadrata 15.000, do 300 kvadrata 20.000 dinara, a preko 300 kvadrata 50.000 dinara.

Kada je reč o komercijalnim objektima, taksa do 500 kvadrata iznosiće 250.000 dinara, za objekte od 500 do 1.000 kvadrata 500.000 dinara, za one preko do 1.500 kvadrata milion dinara, a iznad te kvadrature tri miliona dinara.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike