Investitor koristi "rupu u zakonu": Da li će velelepna vila u Ulici Internacionalnih brigada na Vračaru biti srušena?

12.11.2021

19:00

0

Neimar, kao celina, trenutno nije zaštićen zbog toga što je zakon predvideo da se ne može ponovo produžavati prethodna zaštita, koja je istekla 31. decembra 2020. godine

Investitor koristi "rupu u zakonu": Da li će velelepna vila u Ulici Internacionalnih brigada na Vračaru biti srušena?
vila vračar neimar - Copyright Foto: 24sedam/Goran Sivački

Biser arhitekture, vila u Ulici Internacionalnih brigada 47 na Vračaru, ponovo je u žiži javnosti zbog pokušaja investitora da je sruši i da na tom mestu izgradi višespratnicu. Naime, kako je za 24sedam objasnio Aleksandar Arsenijević, predsednik Društva za ulepšavanje Vračara, investitor trenutno koristi "rupu u zakonu".

- Od početka ove godine koriste "rupu u pravosuđu", jer Neimar, kao celina, trenutno nije zaštićen zbog toga što je zakon predvideo da se ne može ponovo produžavati prethodna zaštita, koja je istekla 31. decembra 2020. godine. Sada investitori na sve moguće načine pokušavaju da se dokopaju zemljišta na kojem bi mogli da ruše vile i zidaju višespratnice - rekao je za 24sedam Arsenijević.

Kako nam je objasnio, prošle subote održan je protest kako bi se sprečilo rušenje vile.

Facebook/Društvo za ulepšavanje Vračara
 

- Radnici su skinuli staru ogradu, koja je nerazdvojni deo te vile. To je metalna ograda sa tri kapije. Nisu još uvek počeli da ruše samu vilu, ali sve ukazuje da će se to desiti. U planu je da se na mestu vile izgradi četvorospratnica - objašnjava Arsenijević.

Kako kaže naš sagovornik, vlasnik vile se obratio nadležnim gradskim i opštinskim službama s namerom da je sruši.

- Nije dobio odobrenje gradske komisije. Njegovo urbanističko rešenje je odloženo, odnosno odloženo je odlučivanje o njemu. Opština Vračar nije dala dozvolu za rušenje objekta. Ovo što se sada dešava investitor radi samovoljno - navodi Arsenijević.

On ističe da Zavod za zaštitu spomenika radi na tome da se celina Neimar-Kotež ponovo stavi pod zaštitu, čime bi vile u ovom delu Vračara bile zaštićene od bilo kakvog pokušaja rušenja.

Printscreen/YouTube/sovracar
 

- Kako su nam objasnili, to bi trebalo da se dogodi do kraja godine. Ovo sada je "lov u mutnom" i rušenje kulturno-istorijskih vrednosti. Ukoliko investitor bude nastavio sa radovima i ako pokuša da je sruši opet ćemo protestovati - kaže Arsenijević.

Vila izgrađena 1930.

Vilu je projektovao arhitekta Đorđe Đorđević 1930. godine, u duhu akademizma, za inženjera Miloša K. Antića, a 1932. je dozidana.

U vili je rođen jedan od najboljih srpskih arhitekata Ivan Antić. Antići su kuću prodali pre Drugog svetskog rata, a u jednom trenutku u njoj je živelo i osoblje Ambasade Finske.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike