Muke stanara na Čukarici: Počeo da pravi dupleks, pa ostavio komšije bez krova! "Ima i kujna da mi padne"

11.11.2022

07:53

0

Baka iz zgrade bez krova kaže da su voda i vlaga neizdrživi

Muke stanara na Čukarici: Počeo da pravi dupleks, pa ostavio komšije bez krova! "Ima i kujna da mi padne"
Copyright printscreen/RTS

Stanari  zgrade u Ulici Milana Šarca 2 u naselju Bele Vode već šest meseci nemaju krov, tačnije, od maja, kada je njihov komšija počeo nadziđivanje za koje nije imao dozvolu. Tada je skinuo krov i komšije ostavio pod vedrim nebom.

Od kiša ih štiti samo najlon. Jedan stan je već iseljen zbog vlage i buđi. Ni kod ostalih stanara situacija nije mnogo bolja.

Baka iz zgrade bez krova kaže za RTS da su voda i vlaga neizdrživi. "Ovo je sve otvoreno ovako, jer kad god otvorim miriše na vlagu, neki put ovde radim, pa ima i kujna da mi padne", dodaje ona.

Kako je zgrada ostala bez krova 

 

Njihov komšija Aleksandar Rakić kupio je stan u potkrovlju i rešio da sanira krov o svom trošku, tvrdi upravnik zgrade Boban Bogićević. Ali...

-Kao što se vidi ovde, krenuo je da pravi dupleks, mi stanari smo sa njegove strane bili obavešteni da će on da promeni krov zato što je u lošem stanju, mi prosto nismo pravili nikakav problem - dodaje Bogićević.

Nakon što su videli da komšija proširuje potkrovlje i stavlja blokove, pozvali su građevinsku inspekciju koja je zatvorila gradilište, tvrdi Boban Bogićević. Međutim, tu tek počinju problemi, kažu stanari.

-Inspektor koji je zatvorio gradilište napisao je rešenje da on poruši ove dozitke i vrati u prvobitno stanje, ali posle dve nedelje donosi novo rešenje gde ne mora da vrati u prvobitno stanje, nego samo da poruši ove nadzitke koji stoje i sad je to takom - objašnjava Bogićević.

Aleksandar Rakić nije želeo pred kamere, ali je njegov advokat potvrdio da je krov bio u lošem stanju i da su im iz Opštine Čukarica rekli da dozvola za sanaciju krova nije potrebna.

U poslednjem rešenju koje je dobio, građevinska inspekcija nalaže samo da se nadzidani deo sa blokovima sruši, ali ne i da se krov vrati u prvobitno stanje, zbog toga što zgrada nije uknjižena, tvrdi Aleksandar Rakić.

Još kaže da niko posle pečaćenja gradilišta ne sme da povredi pečat, jer to podrazumeva krivičnu odgovornost, i da on već tri meseca od raznih institucija ne dobija odgovor na pitanje kako onda da sruši ono što je nadzidao.

printscreen/rts
 

 

Inspekcija ima preliminarni datum rušenja

Iz Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju kažu da je investitoru na ovoj adresi naloženo da ukloni izvedene radove na pretvaranju potkrovlja u sprat tako što će ukloniti nadzitke sa ulične i dvorišne strane.

"Gradska inspekcija ima preliminarni datum rušenja, a to je decembar tek, ali to je još mesec dana, nama je to mnogo da čekamo", kaže Bogićević.

Najvažnije im je da nadležni dozvole da se nadzidani deo što pre sruši, a oni su spremni da o svom trošku postave krov. Kako kažu, strahuju, jer stiže zima pa bi, zbog kiše i snega, stanje u zgradi moglo ne bude još lošije.

 Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike