Bahati investitori uništavaju zaštićene vile: Zatvoreno još jedno gradilište na Vračaru

18.09.2021

10:37

0

Građevinska inspekcija je obišla radove u Gročanskoj 32 i Topolskoj 19

Bahati investitori uništavaju zaštićene vile: Zatvoreno još jedno gradilište na Vračaru
Copyright Ilustracija, Antonio Ahel/ATAImages/Pixabay

Jednospratna vila u Topolskoj 19, na Vračaru, koja je zaštićena kao objekat od posebnog značaja i deo prostorno-kulturno-istorijske celina Krunski venac, našla se na meti investitora.

Iz Udruženja Topolska, Društva za ulepšavanje Vračara i Društva za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca rekli su da je upravo ovaj deo Vračara pre dva meseca zaštićen odlukom Vlade Srbije, a da je ova vila kategorizovana kao objekat od posebne vrednosti, zbog čega nikakvi građevinski radovi na njoj, a kamoli rušenje i uklanjanje nisu dozvoljeni.

Sporna vila u Topolskoj 19, Printscreen/Google Maps

Kako oni tvrde, vlasnik je zatražio dozvolu za sanaciju krova, koja mu je odobrena, međutim, kada su počeli radovi, postalo je jasno da je on počeo nadziđivanje, odnosno izgradnju još jednog sprata.

Pročitajte još

Građevinski inspektori su obišli radove u Topolskoj 19 i tom prilikom je utvrđeno da su osim radova na adaptaciji za koje postoji dozvola i koji su odobreni rešenjem, izvedeni i radovi na rekonstrukciji bez pribavljenog odobrenja izdatog od nadležnog organa.

U skladu s tim, građevinski inspektor će u daljem toku postupka preduzeti odgovarajuće mere iz svoje nadležnosti.

Sličan slučaj i u Gročanskoj 32

Ilustracija, Facebook/ Goran Vesić

Naime, građevinska inspekcija je zatvorila i gradilište u Gročanskoj ulici 32, na Vračaru, gde je utvrđeno da se sprovode radovi na izgradnji osmog sprata, što nije predviđeno izdatom dozvolom.

Kako Novosti pišu, investitor je uklonio krovnu konstrukciju i počeo radove na izgradnji osmog sprata, čime je odstupio od spratnosti predviđene građevinskom dozvolom. Gradilište je odmah zatvoreno stavljanjem trake i službenog znaka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike