"Zemunska pepeljuga" Nina (25) prva je beogradska auto-mehaničarka: Isplakala je more suza, ali se ipak odlučila za "muški posao" (FOTO)

07.11.2022

19:10

1

Pre nego što zasukala rukave i dopustila da joj ulje uđe ispod noktiju, Nina je studirala Mašinski fakultet

"Zemunska pepeljuga" Nina (25) prva je beogradska auto-mehaničarka: Isplakala je more suza, ali se ipak odlučila za "muški posao" (FOTO)
Nina Svilarić je prva beogradska automehaničarka - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Da popravka automobila nije isključivo muški posao, dokazuje rođena Zemunka Nina Svilarić (25), koja je od svoje 17 godine, kada je kupila prvi automobil, znala da želi da se bavi auto-mehanikom.

Pre nego što zasukala rukave i dopustila da joj ulje uđe ispod noktiju, Nina je studirala Mašinski fakultet. Međutim, zbog teške finansijske situacije i nemogućnosti da se zaposli, ona je "batalila" školu i ušla u neke druge "poslovne vode".

Ova mlada auto-mehaničarka za 24sedam kaže da je tokom života radila raznorazne poslove, od menadžerstva pa do rada na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla". 

24sedam/Goran Sivački
Auto-mehaničarka Nina Svilarić

Ipak, kako ističe, ljubav prema automobilima i njihovoj popravci na kraju je pobedila.

- Tek oko godinu dana se bavim ovim poslom, a pre toga sam u jednom servisu pisala fakture i radila nabavku auto-delova. Volela bih da sam ranije počela da se bavim auto-mehanikom, ali nisam imala mogućnosti, nisu mi dozvoljavali poslodavci. U koji god servis da sam otišla, svi su mi govorili: "Nemoj, ti si žensko, nije ovo posao za tebe, nećeš moći ni gumu da podigneš" - priseća se ona. 

Privatna arhiva/Nina Svilarić
Fotografija Nine kad je bila mala

Na pitanje kakva je bila reakcija njenih roditelja kada im je saopštila da je popravka automobila njen životni poziv, ona kaže da je bila uobičajena, kao i kod svih drugih ljudi.  

24sedam/Goran Sivački
Ništa nije teško kada se voli

- Kada sam roditeljima rekla da želim da se bavim auto-mehanikom, rekli su mi: "Pa gde ćeš ti, žensko, da se baviš tim poslom" i "Automehaničari su neobrazovani, nije to posao za tebe". To su uobičajene predrasude, jer veliki broj ljudi ne zna da su sve moje kolege obrazovane, da imaju minimum završenu srednju školu ili fakultet - priča Nina za 24sedam.

Ipak, veliku podršku dobila je od Aleksandre Đurišić, žene koja radi u udruženju "Auto-servisi Srbije", a koja ju je preporučila njenom sadašnjem poslodavcu, koji je dočekao širom otvorenih ruku u servis. 

24sedam/Goran Sivački
Nina radi posao kao i muške kolege

- U početku mi je bilo jako teško, u prvih godinu dana je bilo mnogo suza, čak sam i godinu dana završavala vanredno na jednoj akademiji u Zemunu za auto-mehaničara, čisto da bih imala dokaz da znam da radim taj posao, da imam školu za to - ističe naša sagovornica. 

Govoreći o samom poslu, kaže da joj ništa nije teško, da voli sve vrste popravki, ali da joj je ipak menjač najzanimljiviji, kao i da uživa u izazovima, tačnije kvarovima s kojima se do danas nije susretala. 

24sedam/Goran Sivački
Radionica je njeno omiljeno okruženje

- Na svaki automobil sam ponosna, jer sam odmah krenula jako što se tiče većih popravki i kroz to sam učila. Naravno, imala sam uvek nekog pored sebe, da li to bile moje kolege ili moj dečko, ko može da mi pomogne oko stvari koje mi nisu poznate - kaže Nina. 

Naša sagovornica navodi da se njen dečko popravkom automobila bavi već 17 godina, kao i da joj je on velika podrška u ovom životnom poduhvatu.

- Njega mogu da pozovem i u pola noći ukoliko mi nešto nije jasno oko automobila i ako mi je potrebna pomoć. Imamo plan da jednog dana otvorimo naš mali servis, ništa veliko, i da se bavimo istim poslom kao i do sada - zaključila je auto-mehaničarka Nina Svilarić. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike