Položeni venci i odata počast braniocima Beograda u Prvom svetskom ratu: "Sećanje na ove istorijske događaje ne sme da bledi"

01.11.2022

14:30

0

Na današnji dan pre 104 godine prestonica je oslobođena od Austrougarske

Položeni venci i odata počast braniocima Beograda u Prvom svetskom ratu: "Sećanje na ove istorijske događaje ne sme da bledi"
Nikola Selaković - Copyright Beoinfo

Povodom godišnjice oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu, član Gradskog veća Grada Beograda Jovan Jokić položio je venac na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda 1914–1918. na Novom groblju.

Venac je položio i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, kao i predstavnici Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912–1920, te organizacija, udruženja i poštovalaca tekovina Velikog rata.

Jovan Jokić je tom prilikom podsetio da je na današnji dan pre 104 godine Beograd oslobođen od Austrougarske u Prvom svetskom ratu.

Beoinfo
 

- Prva armija Vojske Kraljevine Srbije, pod komandom vojvode Petra Bojovića, ušla je u prestonicu mesec i po dana od proboja Solunskog fronta, koji je počeo u noći između 14. i 15. septembra, prešavši šest stotina kilometara. Prvi novembar 1918. godine pamtimo kao jedan od najznačajnijih datuma jer je tada srpska vojska, nakon silnih stradanja i patnje, uspela da svojom junačkom borbom protera i poslednjeg neprijateljskog vojnika sa naše teritorije. Zato sećanje na ove istorijske događaje ne sme da bledi - naveo je Jokić.

Beoinfo
Jovan Jokić

On je naglasio da se današnjeg dana sećamo sa posebnim pijetetom, kojim se pozivaju potomci slavnih predaka da čuvaju uspomenu i svetlu tradiciju na slavne dane.

Spomenik i spomen-kosturnica braniocima Beograda, impozantno delo nastalo po nacrtu ruskog arhitekte i skulptora Romana Verhovskog, visoko bezmalo dvadeset metara, zaštićeno je u sklopu Novog groblja kao spomenik kulture od velikog značaja za Republiku Srbiju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Beoinfo

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike