Obeležena 566. godišnjica od opsade Beograda! Zamenica gradonačelnika položila venac na spomenik Sibinjanin Janku (FOTO)

22.07.2022

13:34

0

Vence su položili i predsednik Beogradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara Nebojša Marjanović i Geza Šalamon iz Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine

Obeležena 566. godišnjica od opsade Beograda! Zamenica gradonačelnika položila venac na spomenik Sibinjanin Janku (FOTO)
9c7c3166ac59f0d9270dea5364278c3c_9433366981 - Copyright Beoinfo

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović položila je danas venac na spomenik Sibinjanin Janku na Zemunskom keju, povodom obeležavanja 566. godišnjice opsade Beograda od strane osmanlijske vojske i velike pobede branilaca predvođenih Janošem Hunjadijem, odnosno Sibinjanin Jankom.

Vence su položili i predsednik Beogradskog odbora Saveza vojvođanskih Mađara Nebojša Marjanović i Geza Šalamon iz Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine.

Beoinfo
Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović 

Vidovićeva je navela da je Sibinjanin Janko izvojevao veliku pobedu nad turskom vojskom, koja je bila brojčano nadmoćnija.

- Turska opsada Beograda 1456. godine trajala je oko tri nedelje. Turski sultan Mehmed Drugi doveo je pred Beograd veliku vojsku čiji je cilj bio osvajanje grada, najznačajnijeg južnog ugarskog uporišta, kao i Smedereva, tadašnje prestonice srpskog despota Ðurđa Brankovića. Osmansku silu dočekali su odredi koje je prikupio Sibinjanin Janko, uz podršku trupa koje je poslao Ðurađ Branković. Nakon velike bitke, turska vojska se povukla i Beograd je bio odbranjen - podsetila je Vidovićeva.

Beoinfo
 

Marjanović je podsetio da je bitka kod Beograda zaustavila prodor Turaka ka Beču i na taj način praktično odbranila hrišćanstvo.

- Janoš Hunjadi, odnosno Sibinjanin Janko, predstavlja i simbol veza srpskog i mađarskog naroda, danas kada su odnosi dveju zemalje veoma dobri i ekspanzivni. Zahvalan sam Gradu Beogradu i zamenici gradonačelnika Vesni Vidović koji su ovde sa nama kako bismo obeležili ovaj važan datum - rekao je Marjanović.

Šalamon je rekao da je danas veliki dan za Beograd, kao i srpsku i mađarsku istoriju, ali i za hrišćanstvo, navodeći da podnevna crkvena zvona svakodnevno podsećaju na današnji dan odlukom pape Kalista III.

Skupština Grada Beograda donela je odluku o podizanju spomenika u aprilu 2017. godine na inicijativu Ambasade Mađarske. Spomenik je postavljen 22. jula 2019, a ceremoniji su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i tadašnji predsednik Mađarske Janoš Ader.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike