Sedi u autobusu, pije pivo i puši! Bahati putnik šokirao Beograđane: Šta je dozvoljeno, a šta zabranjeno da se unosi u gradski prevoz?

07.09.2022

06:45

0

Scena je zabeležena u autobusu koji saobaća na liniji 83

Sedi u autobusu, pije pivo i puši! Bahati putnik šokirao Beograđane: Šta je dozvoljeno, a šta zabranjeno da se unosi u gradski prevoz?
Copyright ATA Images/Pixabay

Muškarac koji sedi u autobusu, pije pivo i puši predstavlja prizor koji je, blago rečeno, zgrozio Beograđane, zbog čega se u javnosti i pokrenulo pitanje šta je putnicima dozvoljeno, a šta zabranjeno da unose u javni gradski prevoz.

Na društvenoj mreži Instagram objavljen je video-snimak na kome se vidi kako muškarac sedi u autobusu koji saobraća na liniji 83, pije pivo i puši, naočigled svih putnika i vozača, koji ga nije sprečio u tom činu.

printscreen/instagram/serbialive_beograd
 

Upravo su se zbog ovog bahatog poteza Beograđani pitali zašto niko nije reagovao kada je video da muškarac puši usred autobusa, ali i koja su njihova prava u gradskom prevozu.

Šta je dozvoljeno, a šta dozvoljeno?

Prema Odluci o javnom gradskom prevozu, putnik u vozilo može da unese stvari kao što su: ručni prtljag, dečja kolica, invalidska kolica, lovačka ili sportska oprema (gde spada puška u futroli bez naboja, skije, pribor za ribolov i slično), kao i drugi prtljag. Ističe se da svi ti predmeti ne bi smeli da svojim dimenzijama i svojstvima ugrožavaju sigurnost putnika.

U delu koji se odnosi na zabranjeno ponašanje u prevozu, istaknuto je da vozač neće dozvoliti ulazak u vozilo licu koje je vidljivo pod uticajem alkohola, zatim obolelom od zarazne bolesti, detetu do šest godina starosti ako nije u pratnji odrasle osobe, ali i osobi čiji prtljag može izazvati povredu putnika ili oštećenja autobusa.

M.M./ATAImages
 

Posebno je naglašeno da je zabranjeno: nalaziti se u vozilu linijskog prevoza bez važeće karte, unositi u vozilo prtljag, stvari i životinje, suprotno odredbama ove odluke, osim specijalno dresiranih pasa vodiča slepih lica, ometati vozača, odnosno drugo ovlašćeno lice u vozilu u obavljanju službe, bacati otpatke ili na drugi način zagađivati i uništavati opremu vozila, vozilo i njegove oznake, pušenje u vozilu.

Zabranjeno je i ometati naplatu i kontrolu vozne karte, ulaziti u vozilo na vrata koja nisu obeležena oznakom za ulaz u vozilo, odnosno izlaziti iz vozila na vrata koja nisu obeležena oznakom za izlaz, ulaziti i izlaziti iz vozila u pokretu, kao i voziti se ili hvatati na spoljnom delu vozila, onemogućavati otvaranje i zatvaranje vrata, kao i nasilno otvaranje vrata na vozilu, prosjačenje i prodaja proizvoda i slično.

Profimedia
 

Takođe, navedeno je da u vozilo nije dozvoljeno unositi: vatreno oružje, eksplozivne lakozapaljive predmete i tekućine, kao i predmete koji mogu ugroziti život, zdravlje i imovinu putnika i vozno osoblje, ali i predmete koji mogu ozlediti, isprljati, oštetiti ili uznemiriti putnike u vozilu ili vozno osoblje.

Ipak, izuzeti od toga su pripadnici policije i Vojske Srbije, kojima je dozvoljeno nošenje ličnog naoružanja, kada su na službenom zadatku, i to na način utvrđen posebnim propisima.

Šta sa kućnim ljubimcima?

Profimedia
 

Prema Odluci o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada Beograda, putniku u vozilo može uneti psa visine do 40 cm mereno u visini grebena i mačku, u posebnom transporteru prilagođenom vrsti i veličini psa ili mačke, u periodu od devet do 13 sari i 18 do 24 časa.

Transporter u smislu stava 2. ovog člana jeste sanduk, kutija, kavez ili bilo koja druga čvrsta konstrukcija za transport životinja u vozilu primerena vrsti životinja. On mora biti takav da obezbeđuje ventilaciju za životinje, dovoljno slobodne podne površine i visinu koja odgovara njihovoj veličini tako da mogu da stoje ili legnu, osim ako tehnički protokol ili posebni uslovi za dobrobit životinja zahtevaju drugačije.

Takođe, transporter mora biti opremljen da obezbeđuje sigurnost životinja, tako što je zatvoren na odgovarajući način (katancem, bravom ili rajsferšlusom), kojim se onemogućava provlačenje šape, njuške ili bežanje životinja, kao i ispadanje i curenje hrane, izmeta i drugih otpadaka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike