Podeljena mišljenja Beograđana o odlaganju grejne sezone: "Zašto bismo se grejali ako je napolju toplo"

15.10.2022

14:23

0

Mislim da nije u redu prema ljudima koji plaćaju centralno grejanje tokom cele godine - kaže sugrađanka Tanja Šubarević

Podeljena mišljenja Beograđana o odlaganju grejne sezone: "Zašto bismo se grejali ako je napolju toplo"
Ilustracija - Copyright Profimedia

Odluku o odlaganju grejne sezone dok su visoke spoljašnje temperature građani Beograda komentarišu različito, pa je tako jedni podržavaju navodeći da treba da postoji solidarnost po pitanju štednje električne energije, dok drugi smatraju da to nije dobra odluka jer će oni kojima je hladno koristiti druge izvore energije.

- Podržavam ako je to u interesu svih nas i uštede električne energije, ali mislim da i nije dobra odluka jer, sa druge strane, oni kojima je hladno uključivaće neke druge izvore energije i na taj način ćemo opet doći na isto - rekla je sugrađanka Katarina.

Sličnog mišljenja je i sugrađanka Ljubina koja za ovu odluku kaže da je "i ovako i onako".

Profimedia
 

- Meni sunce direktno greje u stan i nemam problema, ali imate ljude koji su zaklonjeni i kojima sunce ne greje, kojima je hladno, koji imaju malu decu ili stare osobe. To je malo rizično - rekla je ona.

Iako, kako kaže, do sada nije štedela električnu energiju, Ljubina smatra da bi trebalo da postoji solidarnost po pitanju štednje.

- Koliko znam i u Evropskoj uniji postoje planovi da se štedi, da štede firme, a mi smo još nekako u težoj situaciji i trebalo bi da postoji solidarnost da ipak štedimo, da ne razbacujemo - rekla je Ljubina.

Njena sugrađanaka Jasmina saglasna je sa ovom odlukom jer, kako kaže, zašto bismo se grejali ako je napolju toplo.

Ona podržava i preporuku nadležnih da se štedi električna energija, navodeći da uvek treba da štedimo bez obzira da li je kriza ili nije.

- Taj trend ja poštujem već godinama - rekla je Jasmina.

Profimedia
 

Odluku o odlaganju grejne sezone podržava i Milanka Mirčić koja se, kako kaže, uvek trudila da u svom domaćinstvu štedi električnu energiju.

- Prala sam veš kada je jeftinija struja, uglavnom sam kuvala na plinu... - navela je ona.

Sugrađanka Zorica smatra da je odlaganje grejne sezone razumna odluka, ali da njoj ne odgovara jer joj je stan hladan.

- Ne odgovara ni onima koji imaju malu decu ili starijim ljudima, ali situacija je takva kakva jeste i mora da se napravi neki razuman kompromis između mogućnosti i potreba - rekla je ona.

Sugrađanka Tanja Šubarević nema ništa protiv ovakve odluke ukoliko su zaista visoke temperature, ali i dodaje da je problem noću kada nije tako.

- Mislim da nije u redu prema ljudima koji plaćaju centralno grejanje tokom cele godine. Ja ga nemam, valjda možete i da ga zatvorite ako vam je vruće. Ako vam je hladno možete da se ugrejete, a ako nema grejanja ne možete da se ugrejete - rekla je ona.

Penzionerka koja nije želela da se predstavi smatra da odluka o odlaganju grejne sezone nije dobra.

24sedam/ Goran Sivački
 

- Mi stari mislimo da je to strava i užas. Shvatam situaciju sa gorivom i grejanjem, ali porodica koja ima četvoro unučadi, šta će oni da rade? Oni će da uključuju struju, pa će da plaćaju još više nego centralno grejanje. Ne podržavam ovu odluku - rekla je ona.

Gradsko veće juče je donelo odluku da se, u skladu sa vremenskim uslovima i opštom situacijom sa energentima u svetu i u našoj zemlji, odloži početak grejne sezone u Beogradu koja je trebalo da počne danas, 15. oktobra.

Kako je izjavio gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, Gradski štab za vanredne situacije ovlašćen je da svakog dana prati vremenske uslove, te da u skladu sa njima izveštava JKP "Beogradske elektrane" kada bi sezona mogla da krene.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike