Kako je izgledalo pomračenje Sunca 1961. u Beogradu: Radnici su kasnili na posao, a životinje u zoo-vrtu su zanemele (VIDEO)

12.10.2022

06:06

0

Samo dva sata kasnije, život u prestonici polako se vratio u normalu

Kako je izgledalo pomračenje Sunca 1961. u Beogradu: Radnici su kasnili na posao, a životinje u zoo-vrtu su zanemele (VIDEO)
profimedia-0209882260 - Copyright Profimedia

Delimično pomračenje Sunca koje bi Beograđani mogli da vide 25. oktobra, podsetilo je stanare prestonice na apsolutni sumrak koji je zadesio prestonicu 15. februara 1961. godine u tačno 8.48 sati. 

Nesvakidašnja pojava izmenila je tog dana radno vreme mnogih radnih organizacija, pa su radnici umesto u sedam izjutra, kako je bilo uobičajeno, na posao dolazili tek oko 10, kada je sve prošlo.

Radna disciplina je potpuno popustila, pa je većina zaposlenih napustila radna mesta i pronalazila najbolju poziciju na terasama ili na ulici kako bi posmatrali pomračenje.

Spektakl, koji se prvi put ponovio posle dugih 250 godina, zainteresovao je mnoge žitelje prestonice. Snabdeveni naočarima, zagaravljenim staklima, foto-filmovima, Beograđani su od ranih jutarnjih sati vizirali Sunce.

Čitavo pomračenje, od prve “fleke” na Suncu pa sve do konačnog pomeranja Meseca, trajalo je dva sata i 23 minuta.

Sa različitih strana mogli su se čuti komentari, navijanje, “stručne primedbe”, ali i šale. Gotovo totalno pomračenje u prestonici proteklo je, ipak, bez pojave zvezda i paljenja ulične rasvete. Razlog tome bio je što se naša prestonica nalazila van zone apsolutnog pomračenja.

Terazije i Kalemegdan bili su pod opsadom posmatrača koji su izašli iz prodavnica i kafana. Fotografi i foto-reporteri birali su najbolja mesta kako bi ovekovečili ovaj trenutak.

S druge strane, naučnici iz Beogradske opservatorije bili su zadovoljni rezultatima svog rada, pošto je hladan februarski dan bio izuzetno vedar. Tada je na svakih 10 sekundi sniman tok pomračenja Sunca. Posetioci opservatorije mogli su da zapaze Veneru, a golim okom je mogao da se vidi i Merkur.

Čudno ponašanje životinja u zoo-vrtu

Osim uznemirenih i oduševljenih građana Beograda, neobičnog rasploženja tog jutra bile su i životinje u Zoo-vrtu. 

Već oko sedam sati izjutra u Zoološki vrt su počeli da stižu građani, učenici obližnjih škola, novinari, fotoreporteri... Što se više približavalo vreme pomračenja uzbuđenje je bilo sve veće. Ispred kaveza lavova, tigrova i pantera bila je najveća gužva. Počeli su da reže, a povremeno su i skakali na ogradu.

U kavezu koji je prekriven staklom, majmuni su oko 8.15 sati prestali da "govore", pribili su se uz zidove i potpuno primirili. Hijena se prislonila leđa uz ugao kaveza, onda se ispravila i ispružila šape drhteći od straha. Zauzela je položaj, kakav nije nikada do tada.

Počelo je potom da se smrkava, a sunce je dobijalo oblik svetlog srpa. Cvrkut ptica je prekinut, a beloglavi supovi u obližnjem kavezu prestao je da se sunča. Skupili su se oko svojih rupa i uvlačili glave pod svoja krila.

Lavica je potpuno fascinirana prizorom pomračenja, hipnotisana i u čudnom stavu je zurila u sunce. Šarplaninci koji su sve vreme lajali, od‌jednom su zaćutali i počeli da cvile. Reporteri “Politike” zatekli su bivšeg upravnika Zoološkog vrta Antu Tadića kako šeta i sve vreme termometrom meri temperaturu i prati ponašanje ptica. Sve ptice, a posebno pevačice, bile su jako uznemirene i uglavnom su se kretale prema kretanju temperature i svetlosti.

Golubovi su se ponašali kao da pada veče i sklanjali se u golubarnike, dok su se fazani povlačili u svoje kućice, dok su se jata vrabaca krila između grana.

Posle samo pet minuta bivalo je svetlije - kao da je počelo nanovo da sviće i da se rađa novi dan. Izmereno je sedam stepeni, vraćao se prizor jutra, a vrapci su opet zacvrkutali. Život se u Beogradu 15. februara 1961. polako vraćao u normalu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike