Psi dobijaju više mesta u parkovima, ali mnogi vlasnici ne koriste čak ni postojeće prostore: Stručnjaci objasnili šta treba uraditi!

08.10.2022

08:00

0

Ograđeni prostori u kojima građani mogu da puštaju svoje pse već postoje u skoro svim delovima grada

Psi dobijaju više mesta u parkovima, ali mnogi vlasnici ne koriste čak ni postojeće prostore: Stručnjaci objasnili šta treba uraditi!
Park za pse - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Svi gradski parkovi, u kojima postoje uslovi, u narednom periodu dobiće uređen prostor namenjen kućnim ljubimcima, najavili su nedavno gradski čelnici.

Ograđeni prostori u kojima građani mogu da puštaju svoje pse već postoje u skoro svim delovima grada, međutim, pitanje je koliko ih zapravo Beograđani koji imaju kućne ljubimce koriste.

Naime, prostor za pse u Tašmajdanskom parku postoji već nekoliko godina i često je prazan, a neretko se dešava da kućni ljubimci bez povoca i korpe trče po delu parka koji je namenjen za decu. 

Pexels
 

- Vlasnici pasa često puste svoje ljubimce da trče po čitavom parku iako imaju prostor koji je napravljen baš za njih. Mislim da bi trebali da povedu računa gde puštaju svoje kućne ljubimce, pogotovo oni Beograđani koji imaju velike pse, pošto u Tašmajdanskom parku uvek ima mnogo dece - rekla je za 24sedam Beograđanka Mirjana S.

Ovakvih situacija ima širom prestonice, iako već postoji na desetine parkova za pse.

Kako je za 24sedam istakao veterinar Vladimir Terzin, pokazalo se da su parkovi za pse vrlo korisna stvar, ali samo ukoliko su izgrađeni pod određenim normama.

- Ono što je najveća mana ovih parkova je to da se prave na nekim malim prostorima i u malim parkićima. Ako napravite park na dvadesetak ili tridesetak kvadrata, to je potpuno nepotrebno i mislim da ne služi svrsi - kaže Terzin.

Profimedia
 

Ističe da na tako maloj površini jednostavno nema dovoljno prostora da se psi igraju i rastrče.

- To bi trebali da budu parkovi koji se prostiru na stotinak ili nekoliko stotina kvadrata. Da to bude neki realan prostor gde mogu da se ubace i penjalice, tuneli za pse i drugi rekviziti, da to ipak infrastrukturno bude pristojno opremljeno i da služi svojoj svrsi - zaključio je Terzin za 24sedam.

Grad želi da poboljša uslove

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić nedavno je istakao da grad Beograd želi da poboljša uslove za kućne ljubimce u prestonici.

Tanjug/Jadranka Ilić
Aleksandar Šapić

- Što se tiče prostora za kućne ljubimce u gradskim parkovima, biće napravljen tim ljudi koji će se kolegama iz "Gradskog zelenila" obići sve beogradske parkove. Nakon te analize, u naredni gradski budžet biće ubačena stavka koja će rezultirati izgradnjom prostora za kućne ljubimce u svim parkovima gde je to moguće. Time ćemo značajno unaprediti sadržaj parkova i obezbediti bolje uslove za sve sugrađane koji imaju ljubimce, ali i za ljude koji možda imaju određeni strah od životinja. Na taj način će ljubimci i njihovi vlasnici sigurno moći da se ponašaju opuštenije, što isto važi i za sugrađane koji dolaze u parkove drugim povodom. Dosta gradskih parkova već ima prostor za kućne ljubimce, pre svega za pse, ali moja želja je da to postane standard - rekao je prvi čovek grada.

On je napomenuo i da postoji želja da bude napravljen do sada najveći prostor za kućne ljubimce u ovom delu Evrope u jednom beogradskom parku. 

- Biće to izuzetno dobro opremljen prostor, sa mnogim rekvizitima, vodom, peskom i svim drugim stvarima koje su potrebne. Kao što mislim da bi trebalo da teretana na otvorenom postane standard u svakom parku, takav slučaj bi bio i sa prostorom za kućne ljubimce. Do kraja godine to će biti urađeno u dva ili tri parka, a potom će biti napravljeno telo koje će popisati sve parkove i izvestiti nas o mogućnostima izgradnje delova namenjenih kućnim ljubimcima, pre svega psima - naveo je gradonačelnik.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike