Šta to pijemo: "Česmovača" stiže iz bunara, Save i Dunava

16.10.2020

06:58 >> 10:32

0

Autor: Jovana Vrećo

Sirova voda se prerađuje na pet proizvodnih postrojenja: Makiš, Bele vode, Bežanija, Banovo brdo i Vinča

Šta to pijemo: "Česmovača" stiže iz bunara, Save i Dunava
Copyright Profimedia

Mnogi Beograđani konzumiraju flaširanu vodu, iako žive u gradu sa dve reke, dok ostali piju onu iz “Beogradskog vodovoda”. Međutim, pitanje je koliko žitelji glavnog grada, uopšte, znaju odakle im to stiže popularna “česmovača”?

Iz JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ za 24sedam kažu da pijaću vodu stanovnici prestonice dobijaju iz izvora površinske i podzemne vode, a prosečno se na godišnjem nivou proizvede oko 200 miliona kubnih metara pijaće vode.

Stručnjaci objašnjavaju da se površinska voda zahvata iz reka Save i Dunava, a podzemna iz 99 bunara sa horizontalnim drenovima i 45 cevastih bunara.

– Zahvaćena sirova voda prerađuje se na pet proizvodnih postrojenja: Makiš, Bele vode, Bežanija, Banovo brdo i Vinča – kažu u ovom preduzeću.

Postrojenja Banovo brdo, Bežanija i deo pogona Bele vode prerađuju podzemnu vodu. Primenjuju se sledeći tehnološki postupci: aeracija, retenzija, filtracija i hlorisanje.

Drugi deo postrojenja Bele vode, Makiš i Vinča prerađuju rečnu vodu. Savremena tehnologija prerade rečne vode složenijim tehnološkim procesima, pored bistrenja, peščane filtracije i završne dezinfekcije hlorom, obuhvata i ozonaciju i filtraciju vode filterima od aktivnog uglja.

Istorija duga 2.000 godina

Istorija snabdevanja vodom naselja na području današnjeg Beograda duga je 2.000 godina. U vreme Vespazijana izgrađen je Rimski vodovod, sredinom prvog veka Nove ere, za potrebe snabdevanja vodom vojnika IV Flavijeve legije koja je bila stacionirana na prostoru Malog Mokrog Luga, piše na sajtu JKP “Vodovod i kanalizacija”.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Potom je nastavljena gradnja, te je vodovod produžen do novog rimskog naselja Singidunuma, koje se nalazilo na prostoru sadašnjeg centra Beograda. Prilikom radova na rekonstrukciji vodovodne mreže u Dojranskoj ulici na Zvezdari, ponovo je pronađen deo Rimskog vodovoda.

U prvoj polovini XVII veka izgrađen je Bulbuderski (Turski) vodovod, jer Rimski vodovod nije više mogao da zadovolji narasle potrebe grada. Varoški vodovod izgrađen je između 1724. i 1737. godine.

Kaptirana je izvorska voda. Najveći broj Beograđana snabdevao se vodom sa česama kojih je bilo u velikom broju. Sva tri vodovoda su snabdevala najuže gradsko jezgro, pre svega Tvrđavu, upravne zgrade, kasnije Pašin konak i objekte značajnijih i bogatijih građana. Savremeni Beogradski vodovod počeo je da funkcioniše 12. jula 1892. godine.

Izgrađen je po projektu inž. Oskara Smrekera iz Manhajma koji je primenio kombinovani sistem izvorske i savske vode. Tada se prvi put prešlo na korišćenje podzemnih voda i upotrebu savremenih uređaja za crpljenje, potiskivanje i distribuciju vode do rezervoara i potrošača.

Šta građani najčešće prijavljuju?

Kako iz JKP “Vodovod i kanalizacija” navode, kvarovi koje građani najčešće prijavljuju odnose se na defekte na vodovodnoj uličnoj mreži, na kvarove u vodomernim skloništima i na zagušenje uličnih slivnika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike