Grejna sezona "kuca na vrata": Počinju funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja u Beogradu

01.10.2022

17:30

0

Gradonačelnik Aleksandar Šapić izjavio je da ne bi trebalo da bude problema sa grejanjem, jer je, kako kaže, Grad obezbedio dovoljno novca da se plaćaju isporuke gasa

Grejna sezona "kuca na vrata": Počinju funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja u Beogradu
Ilustracija - Copyright Profimedia

Grejna sezona u Beogradu zvanično počinje 15. oktobra, a od 1. do 10. oktobra, JKP "Beogradske elektrane" obavljaće funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja.

U tom periodu biće provereno funkcionisanje toplotnih izvora koji pripadaju ovom komunalnom preduzeću, odnosno 14 toplana, 22 kotlarnice i jednog obnovljivog izvora energije.

Funkcionalne probe podrazumevaju proveru rada toplana i kotlarnica, toplovodne mreže, toplotnih predajnih stanica, a prema potrebi i pojedinih grejnih instalacija u objektima, kako bi proizvodna i distributivna postrojenja bila što bolje pripremljena za predstojeću grejnu sezonu. 

24sedam/ Goran Sivački
 

- Funkcionalne probe nisu takozvane "tople probe" i ne podrazumevaju početak isporuke toplotne energije potrošačima. Zbog toga apelujemo na potrošače da ne upućuju prijave kvara Dispečerskom centru ukoliko im radijatori nisu topli, jer se pod funkcionalnim probama podrazumeva provera rada sistema u hladno-dinamičkom režimu, a ne u režimu zagrevanja stambenog i poslovnog prostora - ističu iz "Beogradskih elektrana".

Grad obezbedio dovoljno novca

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da ne bi trebalo da bude problema sa grejanjem, jer je, kako kaže, Grad obezbedio dovoljno novca da se plaćaju isporuke gasa.

Šapić je naveo da cena gasa ne zavisi ni od Grada ni od države, dodajući da su dve trećine plaćene i uskladištene u našim i mađarskim skladištima.

Tanjug/Vladimir Sporčić
Aleksandar Šapić

- Beograd ima mogućnost dogrevanja i na mazut, naši rezervoari su puni, ali mislim da neće biti potrebe za time - rekao je nedavno Šapić.

Za grejanje izdvojeno 17 milijardi dinara

Gradski menadžer Miroslav Čučković je na sednici Skupštine grada Beograda održanoj u sredu istakao da će 3. oktobra funkcionalnim probama biti obuhvaćena naselja Sremčica, Banovo brdo, Železnik i Voždovac.

Kako je najavio, 4. oktobra probe će biti izvedene u Novom Beogradu, Zemunu, na Konjarniku, Medakoviću i u naselju Braće Jerković. U Batajnici, Borči, Višnjičkoj banji, Ovči, Ceraku i Barajevu probe su zakazane za 5. oktobar.

- Sledećeg dana, 6. oktobra, funkcionalne probe biće realizovane u KBC "Bežanijska kosa", na Institutu za majku i dete, u Makedonskoj ulici i na Zvezdari, a za 7. oktobar planirane su probe na Voždovcu, Miljakovcu, u Resniku i na Dorćolu - rekao je Čučković.

Profimedia
 

Gradski menadžer istakao je da se od tada može očekivati da je Beograd spreman za grejnu sezonu i dodao da je Grad Beograd za grejanje izdvojio 17 milijardi dinara.

Prijava kvara

- Korisnici sistema daljinskog grejanja trebalo bi da obrate pažnju na ispravnost svojih unutrašnjih grejnih instalacija i da samo ukoliko primete curenje vode iz instalacija kvar odmah prijave Dispečerskom centru pozivom na broj telefona 011/20-93-100 (broj telefona isključivo za curenje vode iz instalacija) - saopšteno je iz JKP "Beogradske elektrane".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike