Grejna sezona "kuca na vrata": Kako će sve veći broj individualnih ložišta u Beogradu uticati na kvalitet vazduha?

26.09.2022

17:30

0

Vazduh u Beogradu je trenutno dobar, ali tokom zime očekuje se pogoršanje - kaže Ivana Vilotijević iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine

Grejna sezona "kuca na vrata": Kako će sve veći broj individualnih ložišta u Beogradu uticati na kvalitet vazduha?
Copyright Unsplash/ Ivan Aleksic

Zagađenost vazduha problem je sa kojim se Beograd susreće već nekoliko godina unazad, pogotovo tokom jeseni i zime, a ništa drugačija situacija neće biti ni ove sezone.

Individualna ložišta i gust saobraćaj su najčešće pominjani proteklih godina kao krivci zbog kojih Beograđani teško dišu i zbog kojih aplikacije za procenu kvaliteta vazduha svetle crveno svake jeseni i zime, a s obzirom na energetsku krizu u čitavom svetu, pred nama je, izgleda, još gori period.

Naime, zima koja je pred nama će najverovatnije biti najteža u poslednjih nekoliko decenija, a iako nadležni uveravaju da će biti dovoljno energenata za predstojeću grejnu sezonu, zbog svetske krize izazvane sukobom u Ukrajini, Beograđani su već počeli da razmišljaju o alternativnim vidovima grejanja.

Profimedia
 

Strah od predstojeće zime i nedostatka energenata za grejanje se sve više oseća, te su mnogi Beograđani koji imaju centralno grejanje počeli da kupuju starinske šporete i smederevce i ubacuju ih u zgrade.

- Svi se boje predstojeće zime. Imamo posla u delovima grada u kojima nikad ranije nismo imali, a neretko i po stambenim zgradama koje imaju centralno grejanje. Naravno, zovu nas oni Beograđani koji imaju sreću da žive u starijim zgradama gde postoje dimnjaci, a da u međuvremenu nisu uništeni - istakao je za 24sedam profesionalni odžačar Miroljub Stojanović.

Takođe, prema najavama nadležnih, toplane su ove sezone spremne da rade na mazut, kojeg smo zarad ekologije pokušavali da se rešimo godinama.

Grejna sezona još uvek nije počela, ali već sada se može naslutiti šta nas čeka u narednim mesecima.

Profimedia
 

Očekuje se pogoršanje

Vazduh u Beogradu je trenutno dobar, ali tokom zime očekuje se pogoršanje, pre svega zbog individualnih ložišta i saobraćaja, rekla je nedavno Ivana Vilotijević iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Ona ističe da nikada ne sme da se zaboravi da su, kada je reč o kvalitetu vazduha, prioritetan faktor meteorološki uslovi - atmosferski pritisak, vlažnost, kao i samo strujanje vetra.

- Ne možemo reći kakav će biti vazduh tokom predstojeće zime, ne možemo reći kakvo će biti vreme, kako će i sami meteorološki uslovi da utiču na to. Nadamo se da će biti bolje nego što mislimo - rekla je Vilotijevićeva za RTS.

Beoinfo
Ivana Vilotijević

Objasnila je da su meteorološki uslovi nešto što niko u ovom momentu ne može da sagleda, već samo može da se proceni uticaj individualnih ložišta i saobraćaja.

Napominje da je analiza urađena prošle godine u vreme požara na deponiji u Vinči i ove godine u avgustu.

- Na osnovu akreditovanih metoda, analizom tih suspendovanih čestica dokazano je da nema razlike između prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg stanja u kvalitetu vazduha, tako da su meteorološki uslovi ti koji vam mogu pogoršati samo stanje kvaliteta vazduha, naravno i povećanje broja individualnih ložišta - naglasila je ona.

Precizirala je da će praćenjem meteoroloških uslova moći da znaju kakav je kvalitet vazduha i da će o tome blagovremeno obaveštavati javnost.

Ukazala je i da je jedna od mera kako i pojedinci mogu da smanje zagađenje - čišćenje dimnjaka.

Profimedia
 

Što se tiče najzagađenijih delova u Beogradu - Zemuna, Bežanije i Bulevara despota Stefana - Ivana Vilotijević kaže da je tokom ove godine uočeno najveće zagađenje koje je postojalo zbog prizemnog ozona, kao i zbog meteoroloških uslova.

Dodala je i da ozon nikada nije prelazio granicu dozvoljenog i da inspekcija tek treba da otkrije uzroke tog zagađenja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike