Kako će raditi centralno grejanje ove zime: 13 tačaka na stolu, ali ove dve će promeniti dosta toga

07.09.2022

15:02

0

Biće oformljen i Krizni štab, koji bi osigurao stabilnost u snabdevanju toplotnom energijom

Kako će raditi centralno grejanje ove zime: 13 tačaka na stolu, ali ove dve će promeniti dosta toga
toplana novi beograd - Copyright 24sedam/ Goran Sivački

Usled velike svetske krize u nabavci toplotne i električne energije, JKP "Beogradske elektrane" donelo je predloge preporuka za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije, kao i izradu planova za smanjenje gubitaka toplotne energije i hemijski pripremljene vode iz distributivne mreže.

Tako je, između ostalog, predloženo da se razmotri pomeranje početka i kraja grejne sezone saglasno kriznim uslovima, kao i da se toplane snabdevaju alternativni energentima, poput mazuta.

Zapravo, od svih 13 mera ove dve bi mogle najviše da utiču na kvalitet grejanja ove zime. Naravno, kao i to da zima bude blaga.

Sve ove mere je direktor JKP "Beogradske elektrane" Rade Basta uputio na saglasnost gradskoj upravi Grada Beograda.

Profimedia
 

 

Pomeranje početka grejanja

Kada bi grejanje moglo da počne još uvek nije izvesno, ali ako se Grad saglasi, ove jeseni radijatori u beogradskim domovima počeće da greju posle 15. oktobra, koji je do sada bio krajni rok za početak grejne sezone.

Naravno, teško je sada predvideti da li će polovinom oktobra biti hladno da će radijatori morati da budu uključeni, ali ako je suditi po grejanju prethodnih godina, građani se neće smrzavati.

Nadležni uveravaju da će gasa za grejnu sezonu biti dovoljno, ali se država kao i Grad Beograd spremaju za alternativu.

A u ovom trenutku, alternativa bi mogao biti mazut!

Grejanje na mazut

Dakle, pored toga što bi sezona mogla da počne kasnije, izvesno je da će se toplane snabdevati i mazutom.

- Beogradske elektrane rade i radiće sve kako bi bile obezbeđene dovoljne količine energenata za proizvodnju toplotne energije za građane i privredu Beograda. Zahvaljujući finansijskoj stabilnosti i odgovornoj energetskoj politici države uspevamo da održimo bezbednost snabdevanja potrošača uvažavajući činjenicu da se i naša država suočava sa krizom u snabdevanju i visokim cenama energije na svetskom tržištu - istakao je Basta.

Ipak, mazut nije toliko čist energent kao što je gas pa se poslednjih godina izbegava u upotrebi. Takođe, za korišćenje mazuta potrebna su i skladišta a pitanje je da li trenutno imamo dovoljno ovih prostora kako bi grejanje na gas u potpunosti zamenili mazutom.

Ukoliko bude moralo da dođe do toga, verovatno će se toplane odlučiti za kombinaciju mazuta i gasa.

Formira se i krizni štab, dežurstva 24sata...

JKP "Beogradske elektrane" je nedavno odlučilo da ove godine oformi i Krizni štab, koji bi osigurao stabilnost u snabdevanju toplotnom energijom.

U planu su dežurstva menadžera 24 sata.

Profimedia
 

- Na Kriznom štabu će se definisati jasne procedure dežurstva, postupci zaposlenih, rukovodilaca da bi se održao nesmetan rad svih energetskih postrojenja i obezbedilo pouzdano snabdevanje toplotnom energijom - saopštili su u ovom preduzeću.

Koje su još mere predložene?

Kako je naveo direktor JKP "Beogradske elektrane" Rade Basta, među predloženim merama je smanjenje potrošnje energenata povećanjem efikasnosti njihove konverzije u toplotu pojačanim održavanjem opreme, kao i smanjivanje gubitaka toplotne energije i hemijski pripremljene vode pojačanim inspekcijskim nadzorom distributivne mreže.

Takođe, da se uvede kvantitatavno - kvalitativna regulacija na izvorima i u podstanicama uz kontrolu protoka i temperature radnog medijuma i korišćenje frekventno regulisanih pumpi na toplotnim izvorima i predajnim stanicama.

Pored toga, predloženo je i da se sa velikim potrošačima preispita režim isporuke toplotne energije tako da bude prilagođen kriterijumu minimalne potrošnje energenata, kao i uslovi isporuke potrošne tople vode domaćinstvima, da se razmotri pomeranje početka i kraja grejne sezone saglasno kriznim uslovima.

24sedam/Profimedia
 

Predloženo je i da se ostvari saradnja sa potrošačima radi informisanja o mogućnostima smanjenja potrošnje i gubitaka toplotne energije, kao i da se u preduzeću ograniči potrošnja goriva za korišćenje službenih vozila.

Takođe i da se isključuju dekorativne i druge rasvete u okviru preduzeća, da se vrši zamena neefikasasnih svetiljski efikasnijim gde je to moguće, kao i da se obavežu svi zaposleni da pri napuštanju radne prostorije isključuju osvetljenje i da na kraju radnog vremena isključuju računare i štampače.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike