Mere za smanjenje potrošnje energije: Pogledajte šta su "Beogradske elektrane" predložile

06.09.2022

09:31

0

Direktor JKP "Beogradske elektrane" Rade Basta rekao je da će elektrane raditi sve što je potrebno kako bi se obezbedile dovoljne količine energenata

Mere za smanjenje potrošnje energije: Pogledajte šta su "Beogradske elektrane" predložile
toplana novi beograd - Copyright 24sedam/ Goran Sivački

Javno komunalno preduzeće "Beogradske elektrane" danas je donelo predloge preporuka za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije, koji su upućeni na saglasnost upravi Grada Beogra.

To je rekao direktor JKP "Beogradske elektrane" Rade Basta i dodao da će elektrane raditi sve što je potrebno kako bi se obezbedile dovoljne količine energenata za proizvodnju toplotne energije za građane i privredu Beograda.

- Zahvaljujući finansijskoj stabilnosti i odgovornoj energetskoj politici države uspevamo da održimo bezbednost snabdevanja potrošača uvažavajući činjenicu da se i naša država suočava sa krizom u snabdevanju i visokim cenama energije na svetskom tržištu - kazao je Basta.

24sedam/Goran Sivački
 

Kako je naveo Basta, među predloženim merama su da se obezbedi stabilno snabdevanje toplana energentima uključujući i alternativne energente - mazut, smanjenje potrošnje energenata povećanjem efikasnosti njihove konverzije u toplotu pojačanim održavanjem opreme, kao i smanjivanje gubitaka toplotne energije i hemijski pripremljene vode pojačanim inspekcijskim nadzorom distributivne mreže.

Takođe, da se uvede kvantitatavno - kvalitativna regulacija na izvorima i u podstanicama uz kontrolu protoka i temperature radnog medijuma i korišćenje frekventno regulisanih pumpi na toplotnim izvorima i predajnim stanicama.

Pored toga, predloženo je i da se sa velikim potrošačima preispita režim isporuke toplotne energije tako da bude prilagođen kriterijumu minimalne potrošnje energenata, kao i uslovi isporuke potrošne tople vode domaćinstvima, da se razmotri pomeranje početka i kraja grejne sezone saglasno kriznim uslovima.

Predloženo je i da se ostvari saradnja sa potrošačima radi informisanja o mogućnostima smanjenja potrošnje i gubitaka toplotne energije, kao i da se u preduzeću ograniči potrošnja goriva za korišćenje službenih vozila.

Takođe i da se isključuju dekorativne i druge rasvete u okviru preduzeća, da se vrši zamena neefikasasnih svetiljski efikasnijim gde je to moguće, kao i da se obavežu svi zaposleni da pri napuštanju radne prostorije isključuju osvetljenje i da na kraju radnog vremena isključuju računare i štampače.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike