Nova "Beograđanka" na Novom Beogradu! Evo u kom bloku će da nikne neboder visok skoro 100 metara! (FOTO)

05.09.2022

06:45

0

Nacrtom plana detaljne regulacije (PDR) obuhvaćeno je 4,28 hektara Bloka 32

Nova "Beograđanka" na Novom Beogradu! Evo u kom bloku će da nikne neboder visok skoro 100 metara! (FOTO)
Copyright Printscreen/ Youtube

Umesto banke, prekoputa tržnog centra "Merkator" Nacrtom plana detaljne regulacije, koji je od kraja avgusta na javnom uvidu, predviđena je izgradnja poslovno-stambenog objekta do 100 metara visine.

Tokom prethodnih godina prestonica je počela ubrzano da se urbanistički gradi, pa je tako na skoro svakoj opštini moguće videti nebodere koji se, kako se čini, takmiče ko će zauzeti prvo mesto po visini u Beogradu

Na mestu zgrade Alta banke, koja će biti porušena, na uglu Bulevara dr Zorana Đinđića i Bulevara umetnosti biće podignuta poslovno-stambena kula maksimalne visine do 100 metara, sa postamentom od 15 metara i uz kulu sagrađen isključivo poslovni objekat do 32 metra visine. 

Printscreen/Google Maps
 

Nacrtom plana detaljne regulacije (PDR) obuhvaćeno je 4,28 hektara Bloka 32 između Bulevara dr Zorana Đinđića, Bulevara umetnosti i Bulevara Arsenija Čarnojevića, praktično prostor od Alta banke, bivše Jubmes banke, do Ambasade Slovačke Republike. 

Plan je naručilo i finansira ga preduzeće "Alta holding" iz Zemuna, a izrada je poverena projektnom birou "Zap" iz Beograda.

Kao razlog za zamenu zgrade banke novim visokim komercijalno-stambenim objektom u tekstu je navedeno da je postojeći objekat, odnosno zdanje banke, dobrog boniteta, međutim, loše pozicioniran u odnosu na izuzetno široku raskrsnicu dva bulevara.

Printscreen/PDR
 

U odnosu za elaborat kojim je bila planirana zgrada do 120 metara, nacrtom PDR-a njena visina smanjena je za 20 metara, Ili drugim rečima – neće imati 25 spratova, nego 20.

Arhitektonsko rešenje buduće "Beograđanke" u komšiluku i Zapadne kapije Beograda od oko 120 metara moraće da verifikuje gradska Komisija za planove i, koliko je poznato, izgled kule još nije obelodanjen. 

Ono što jeste – u njenoj blizini biće stanica metroa, jednog dana kada vozovi protutnje tim delom novobeogradskog podzemlja, što samo uvećava benefite te izuzetne lokacije Novog Beograda.

Ukupna površina objekata u obuhvatu plana Bloka 32 sa postojećih 51.900 povećava se na 87.600 kvadratnih metara. 

Stanova kojih sada tamo nema biće oko 140, što će na tu lokaciju naseliti 400 novih stanovnika, a broj zaposlenih će sa 618 skočiti na 833.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike