Novobeograđani, pripremite se za nove lične karte! Zemunska ulica je izbrisana - pogledajte po kojoj državi će se od sada zvati

01.09.2022

10:03

1

Ova odluka je doneta na prvoj Konstitutivnoj sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica, koja je održana 24. avgusta

Novobeograđani, pripremite se za nove lične karte! Zemunska ulica je izbrisana - pogledajte po kojoj državi će se od sada zvati
zemunska - Copyright Printscreen/Google Maps

Na prvoj Konstitutivnoj sednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica, koja je održana 24. avgusta u prostorijama Skupštine grada Beograda, doneta je odluka da se Zemunska ulica, na Novom Beogradu, preimenuje u Egipatsku.

Inicijativu za imenovanje Egipatske ulice predstavila je novoizabrana predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica, Bojana Borić Brešković, kao urgentna upućena od strane Ambasade Arapske Republike Egipat i predložila da se u smislu dobrih i važnih bilateralnih odnosa za Srbiju jedna ulica u Beogradu preimenuje i ponese ovaj naziv. 

Printscreen/ Youtube
 

Član ove komisije, Radovan Radonjić, na sednici je pitao po kojoj inicijativi treba da se postupi, jer je prvobitna inicijativa Ambasade Egipta bila imenovanje Naserove ulice, a istu inicijativu je podnelo i Ministarstvo spoljnih poslova. 

Ipak, Borić Brešković je istakla da se postupa prema incijativi koja je poslednja stigla, što se vidi po datumu i na njoj piše urgentno. 

Zamenik predsednice Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica, Žarko Krešić, kazao je da je ova odluka pre svega političko pitanje, te da s obzirom da Arapska Republika Egipat podržava Srbiju u vezi sa Kosovom, trebalo bi da se usvoji odluka o preimenovanju te saobraćajnice. 

Za predlog da se Zemunska ulica na Novom Beogradu preimenuje u Egipatsku glasalo je 13 članova, dok su uzdržana bila dva člana. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike