Godinu dana od paljenja "kineske pijace" u Bloku 70: Umesto selidbe na novu lokaciju, Kinezi nam rekli da imaju samo jednu želju!

12.08.2022

05:30

0

Na današnji dan 2021. godine vatrena stihija progutala je unutrašnjost kineskog tržnog centra, kao i ceo prvi sprat

Godinu dana od paljenja "kineske pijace" u Bloku 70: Umesto selidbe na novu lokaciju, Kinezi nam rekli da imaju samo jednu želju!
kineski tržni centar - Copyright 24sedam/Goran Sivački

"Mi ne želimo da se preselimo u novi kineski tržni centar, već hoćemo da ostanemo u Bloku 70", rekao je Kinez Šen za 24sedam povodom godinu dana od izbijanja požara koji je ovaj prodajni objekat pretvorio u pepeo.

Na današnji dan 2021. godine, vatrena stihija progutala je unutrašnjost kineskog tržnog centra, kao i čitav prvi sprat. Požar je posle nešto više od sedam sati ugasilo 127 vatrogasaca, sa više od 50 vozila.

Godinu dana nakon ove nesreće situacija nije najsjajnija - prodavci čiji su objekti pretvoreni u pepeo zakupili su kontejnere u kojima danas prodaju svoju robu. 

24sedam/Goran Sivački
Izgorela unutrašnjost kineskog tržnog centra u Bloku 70

Jedan od njih, Kinez Šen, za 24sedam je rekao da preživljavaju, jer se promet znatno smanjio, a troškovi su veliki. 

- Meni su tri lokala izgorela u požaru. Pojedini Kinezi kojima su radnje uništene i ja zakupili smo nekoliko kontejnera u kojima prodajemo robu. Ostatak tržnog centar, koji nije izgoreo, radi normalno - navodi on. 

Na pitanje da li će se on zajedno sa ostalim prodavcima preseliti u novi kineski tržni centar, koji je planiran da se gradi u Bloku 72, Šen kaže da neće.

24sedam/Goran Sivački
 

- Mi ne želimo da se preselimo u novi kineski tržni centar, već hoćemo da ostanemo u Bloku 70. Želimo da saniramo naš tržni centar, da bude isti kao i ranije. Većina ljudi koji ovde imaju radnje saglasna je da se on renovira. Papire za sanaciju tržnog centra smo predali, čekamo od gradskih vlasti da nam odobre radove, a svi rokovi su već probijeni. Nadamo se da će nam odgovoriti što pre, kako bismo mogli za mesec-dva da počnemo sa renoviranjem - istakao je Šen za 24sedam.

24sedam/Goran Sivački
Zakupljeni kontejneri u kojima danas rade prodavci u Bloku 70

Naš sagovornik dodaje da će sanaciju finansirati Srbi, koji većinski drže lokale u Bloku 70, kao i Kinezi koji žele da ostanu na ovoj lokaciji.

- Oni mogu da prave koliko hoće tržnih centara, ali ne mogu sve da nas presele tamo, mi to ne želimo, želimo da ostanemo ovde i da saniramo naš, postojeći tržni centar - zaključio je Šen.  

Kako će izgledati novi kineski tržni centar?

Skupština grada Beograda
Budući izgled novog kineskog tržnog centra

Novi kineski tržni centar biće sagrađen na drugom mestu i biće duplo veći.

Kineski investitori nedavno su kupili građevinsko zemljište u Bloku 72, kod Ulice Jurija Gagarina, za 821 milion dinara, i na njemu će graditi novi, moderni tržni centar.

Parcela koju su kupili ima 27.501 kvadratni metar, a u njega će biti premešteni zakupci iz izgorelog tržnog centra u Bloku 70, kao i drugi kineski trgovci.

- Budući tržni centar će se prostirati na oko 30.000, a sadašnji je površine oko 16.000 kvadrata. To je duplo veće. Biće skroz drugačiji, nov, lepši, kvalitetniji i bezbedniji. Imaće oko 500 lokala različitih veličina - izjavio je svojevremeno za 24sedam direktor "Eurasia trade center" Zou Jun Jong.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike