Rizičan projekat na Mirijevu: Na zelenoj površini i tri aktivna klizišta planiraju gradnju oko 4.000 stanova! (FOTO)

26.05.2022

17:45

0

Planom detaljne regulacije naselje Bajdina trebalo bi da dobije nove stambene komplekse, mešovite gradske centre i objekte javne namene, koje trenutno ne poseduje

Rizičan projekat na Mirijevu: Na zelenoj površini i tri aktivna klizišta planiraju gradnju oko 4.000 stanova! (FOTO)
Bajdina slika - Copyright Privatna arhiva

U Mirijevu, na području naselja Bajdina, u planu je gradnja stambeno-poslovnog kompleksa, koji bi, prema rečima stanara ovog zvezdarskog naselja, uništio oko 80 odsto zelene površine i kojem bi pretila tri aktivna klizišta površine 26 hektara.

Planom detaljne regulacije naselje Bajdina trebalo bi da dobije nove stambene komplekse, mešovite gradske centre i objekte javne, namene koje trenutno ne poseduje, a samim tim bi broj stanovnika sa 288 porastao na 12.085, a broj stanova sa 70 na 4.476. 

Privatna arhiva
Područje Bajdina, Mirijevo 

Upravo je to jedan od razloga zbog kojih su se stanari ovog zvezdarskog naselja pobunili, a kako su za 24sedam objasnili iz neformalne grupe građana "Mirijevo - zeleno i zdravo", na tom području su evidentirana tri aktivna klizišta površine 26 hektara i dva potencijalna klizišta koja obuhvataju ostatak područja.

- Nakon ove urbanizacije ostaće svega 23 od sadašnjih 80 odsto površina pod zelenilom. Površine za stanovanje, mešoviti gradski centri i komercijalni sadržaji su inicijalno iznosili oko 60 odsto celog plana, dok je za javne službe, poput predškolskih ustanova, osnovnih škola, ustanova socijalne i zdravstvene zaštite, rezervisano svega sedam odsto - objasnili su za 24sedam iz ove neformalne grupe.

Međutim, oni kažu da je na sednici održanoj 28. aprila, na zahtev pojedinih vlasnika parcela, izbačena jedna škola iz plana u korist stambenog objekta, kao i da je drastično povećan broj zgrada, kao i njihova spratnost. 

Opasnost od klizišta i podzemnih voda? 

Privatna arhiva
 

Naši sagovornici navode da gradnja u Bajdini dosad nije bila moguća zbog opasnosti od klizišta i prisustva podzemnih i nadzemnih voda, pa je tako taj deo Mirijeva ostao zaštićen od divlje gradnje. 

- U svim dokumentima Grada ova površina je zavedena kao izrazito nepovoljna za gradnju. U propratnoj dokumentaciji plana istaknuto je da pri gradnji objekata može doći do reaktiviranja i dodatnog intenziviranja klizišta. Postojeća saobraćajna i komunalna infrastruktura nije u stanju da opsluži ni postojeći broj stanovnika Mirijeva, a kamoli još 20.000 novih ljudi, koji bi faktički činili povećanje naselja za jednu petinu populacije - ističu iz grupe "Mirijevo - zeleno i zdravo".

"Mirijevu treba park-šuma, a ne kompleks"

Printscreen/Plan detaljne regularcije/Urbanistički zavod Beograd
 

Iz ove neformalne grupe za 24sedam kažu da Mirijevo, sa više od 90.000 stanovnika, poseduje samo jednu šetališnu zonu duž ulice Mirijevski venac, zbog čega je njima preko potrebna park-šuma, a ne stambeni kompleks. 

- Iz tog razloga je potrebno da se od područja Bajdina formira park-šuma sa šetalištima i sportsko-rekreativnim kompleksom koji bi činili sportski tereni, staze za trčanje, mesta za treniranje na otvorenom i bazeni. Područje bi posedovalo uređen plato sa prostranom zelenom livadom i služilo bi za održavanje kulturnih događaja na otvorenom. Tako koncipiran prostor bi pripadao svima i služio građanima ostalih delova Beograda kao vikend-izletište - predložili su oni. 

Šta će se tačno graditi u Bajdini? 

Printscreen/Plan detaljne regularcije/Urbanistički zavod Beograd
Sadašnje stanje Bajdine (levo) i planirano (desno)

Na području Bajdina predviđeno je da ukupna površina plana obuhvata 66,73 hektara i u okviru nje je planirana izgradnja zone za porodično stanovanje, kompleksa za višeporodično stanovanje, zatim sanacija neplanski građenih stambenih blokova i gradnja mešovitih gradskih centara u okviru dve zone, niske i srednje spratnosti, a predviđena je i gradnja komercijalnih sadržaja.

Od objekata javne namene, kojih trenutno nema, gradiće se tri vrtića i dva depandansa predškolskih ustanova, ukupnog kapaciteta 871 dete, dve osnovne škole za 480, odnosno 960 učenika, dom zdravlja i socijalna ustanova, odnosno dnevni boravak za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju kapaciteta do 80 korisnika.

Takođe, u planu je i gradnja pravoslavnog hrama, a Bajdina će dobiti i novi park sa biciklističkim stazama i sadržajima za rekreaciju, dva skvera sa mobilijarom, česmama i fontanama, zaštitni zeleni pojas oko naselja i tri nova šumska područja sa trim-stazama i sadržajima za predah posetilaca.

Privatna arhiva
 

Plan predviđa i izgradnju saobraćajnica u rangu pristupnih i sabirnih ulica, a najznačajnije ulice u planu su Nova 1, 6, deo Nove 3 (Od Nove 6 do Nove 4), Nova 4 i Ljubiše Miodragovića, kojom se planira kretanje vozila javnog prevoza, zatim Nova 2 koja zajedno sa Novom 1 kruži i obe se priključuju na Ulicu Matice srpske, i Nova 3 od Mirijevske ka Ulici Mihajla Bulgakova.

Dvosmerne saobraćajnice se planiraju sa kolovozom širine šest, odnosno sedam metara za ulice kojima će se kretati javni gradski prevoz.

Planirano je i formiranje drvoreda duž saobraćajnica, kao i po 12 parking-mesta u ulicama Nova 1, 3 i 5, uz 15 parking-mesta u ulici Nova 2 i 19 u ulici Nova 1 duž kompleksa osnovne škole.

Od infrastrukture, u planu je gradnja toplovodne mreže, čak 65 trafostanica i distributivne gasovodne mreže u regulacijama novoplaniranih saobraćajnica.

Planski dokument je izradio Urbanistički zavod Beograda, a naručilac je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike